Bukvarević: Neće biti objavljivanja boračkog registra na način kako to žele demonstranti!

"Neće biti objavljivanja boračkog registra na način na koji to pojedine grupe demobiliziranih boraca traže, jer je to u suprotnosti sa važećim zakonima, i za to nemamo dopuštenje nadležne agencije", izjavio je federalni ministar za boračko invalidsku zaštitu Salko Bukvarević na konferenciji za novinare u Tuzli.

Ni zahtjev za ukidanje boračkih organizacija, na način na koji to traže bivši borci nije moguće ispuniti, kaže Bukvarević, jer to nije u nadležnosti nijednog nivoa vlasti, prenosi BHRT.

Nijedna općina, nijedan kanton nisu prestali finansirati rad boračkih organizacija. Svi su donijeli odluke o budžetu za ovu godinu i svi su rasporedili ta sredstva. Dakle taj njihov zahtjev nema opću podršku ni među boračkim organizacijama, ni među institucijama vlasti”, izjavio je Bukvarević.

Komentirajući posljednja zbivanja i proteste pred Federalnim parlamentom, Bukvarević je rekao kako je riječ o grupi boraca koja nema svoje predstavnike, niti najavljuje svoje skupove.

“Apsolutno ne ispoštuju nijednu od zakonskih procedura. Ono što mi iz Federalnog ministarstva za boračka pitanja možemo, za šta imamo nadležnost, je samo da ih pozovemo da se uključe legalne i legitimne boračke organizacije da putem svojih organizacija ostvaruju svoja prava, podnose inicijative. To je ono što im mi možemo sugerirati”, rekao je ministar Salko Bukvarević.