Dodik brani Kalabuhova: Neće biti proglašen personom non grata, prestati sa histerijom prema Rusima

asdf

Bisera Turković je u suštini ministar SDA, a ne ministar BiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da ambasador Ruske Federacije u BiH neće biti proglašen personom non grata, jer, kako je kazao, to zavisi od odluke Predsjedništva BiH, a on nije spreman da za to glasa.

- Nisam spreman da se uključim u tu histeriju koja vlada vezano za Ruse - rekao je Dodik, reagujući na brojne izjave bh. zvaničnika pa i ministra odbrane u Vijeću ministara Sifeta Podžića da je ambasadora Rusije u BiH trebalo "odavno proglasiti personom non grata".

Dodik je rekao da "zna da je Podžić kršio Zakon o odbrani, kršio odluke Predsjedništva BiH" i da je što se njega tiče "diskvalifikovan".

- To nije njegova pamet i on to vjerovatno čuje po kuloarima po Sarajevu. Bilo je i nekih drugih ljudi za koje se tražilo da budu persone non grata pa to nije prošlo - kazao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Dodik je poručio da "ne prihvata da se protiv jednog važnog čovjeka, ambasadora Ruske Federacije u BiH preduzimaju bilo kakve mjere, te da treba konačno prestati sa tom vrstom histerije koja se pravi prema Rusima".

On je napomenuo da su danas članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa predstavnikom Vatikana i Austrije i da su i oni poručili da su neutralni.

- Predstavnici Vatikana kažu da su politički i u svakom smislu neutralni u tom pogledu. Austrija je neutralna - naglasio je Dodik i konstatovao da je "ova zemlja vojno neutralna".

Dodik je konstatovao da Austrija nije članica NATO-a i da je neutralna, ali da to ne smeta članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću i Šefiku DŽaferoviću da konstantno "jadikuju sa pričom kako negdje ginu djeca".

On je naveo da nema dana u svijetu da nema nekog sukoba i rata, a da Komšić i Džaferović nisu reagovali prije dva, tri ili pet mjeseci kada su djeca ginula na nekim drugim prostorima.

- Žao mi je svakoga ko strada, pogotovo dijete i uvijek mi je u glavi rečenica pokojnog patrijarha Pavla koji je rekao: `Kad pogine dijete, pogine čitav svijet i nestaje čitav svijet`. Ali, politički igrati na tu emociju je nešto što je politička pokvareština - dodao je Dodik.

Dodik je istakao da to što misle Komšić i Džaferović, nije mišljenje svih u BiH.

- To nisu stavovi BiH. Oni su pokušali i zloupotrijebili situaciju i sistem. Jedino mjesto gdje se odlučuje o spoljnoj politici je Predsjedništvo. Nije to Bisera Turković. Ona je samo podvala u tom pogledu. Ona nije nikakav ministar nego pomoćni organ Predsjedništva BiH kako piše u Ustavu. Ona je u suštini ministar SDA, a ne ministar BiH - zaključio je Dodik.