Nedim Sladić objavio vremensku prognozu na "najluđu noć", mnogima se neće svidjeti

.
Bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić je objavio vremensku prognozu koja nas očekuje za predstojeću "najluđu noć" u godini.

 

Njegova informacija mnoge neće obradovati jer snijeg za Novu godinu polako već odlazi u zaborav.

“Sad je gotovo pa sigurno da u 2023. godinu ulazimo bez snijega. I nizine, a izgledno i planine”, napisao je Sladić na svom Facebook profile.

Sladić je za Klix.ba detaljnije objasnio šta nas očekuje u narednom period.

"Kada pogledamo prognozne materijale, možemo primijetiti da do kraja ove godine nekih značajnijih promijen neće biti. Uglavnom će ostati suho, bez značajnijih padavina, a temperature zraka će ipak biti iznad višegodišnjeg prosjeka. To podrazumijeva da su temperature više nego je to uobičajno za promatrani period u nekom nizu od 30 godina. Ako pogledamo sada za novogodišnju noć ne bi trebalo biti padavina, Iako je sada rano davati detalje obzirom da novi poremećaji idu s Antlatika koji kasnije se mogu odraziti na vremensku sliku u našoj zemlji. Tako da ćemo za preciznije prognoze morati sačekati barem još 5-6 dana", kaže mladi meteorolog koji trenutno pogađa Univertitet Reading u Engleskoj.

 

 

Očigledno je da od najavljenih -15 stepeni nema ništa, a to nam je i potvrdio.

"Ono što trenutno vidim jeste dominacija toplih zračnih masa, ne vidim uslove za -15 stepeni za novogodišnju noć, barem to nijedan model trenutno nema. Zato možemo govoriti da će novogodišnja noć biti blaža", pojašnjava Nedim Sladić, te dodaje da se još ne zna kada možemo očekivati snijeg, barem ne u narednih 15 dana.