Nedžad Bašić uputio otvoreno pismo predsjednici Kantonalnog suda USK-a, Fati Nadarević

Home

Nedžad Bašić uputio otvoreno pismo predsjednici Kantonalnog suda USK-a, Fati Nadarević

Na adresu redakcije portala Cazin.NET stiglo je otvoreno pismo Nedžada Bašića upućeno predsjednici Kantonalnog suda, koje objavljujemo u cjelosti.

Ponovo me evo sa vama u javnom dijalogu, poslije niza odbijanja od strane javnih medija i društvenih mreža u USK da me javno dovedu ponovo u link sa vama.

Ja ne bi sada o tome šta je uzrok tome odbijanju. Bilo kako bilo evo nas u javnosti, sada u vezi mojih javnih istupa povodom dešavanja na Univerzitetu u Bihaću.

Kako sada te istupe pokušavaju, isti ti koji su javno prozvani za sav kriminal i nemoral koji se je slio na Univerzitet, predstaviti kao atak razaranja Univerziteta, a kako se vi do sada, bar javno, niste oglasili na sve te napise, moram sa vama ponovo u javni dijalog.

Sa ovako vještom manipulacijom prevaranti, lupeži, i manipulatori raznih provenijencija, MOGLI BI koristeći odsustvo vaše energične intervencije, ponovo se naći, kao nebrojeno puta ranije, na poziciji branitelja Univerziteta koga sa tako delikatno sa puno entuzijazma i strasti razaraju i definitivno vode do ivice propasti i skandala.

Dobra stara oprobana metoda prevarantskog mentaliteta, koju vjerujem da je javnost, a vjerujem i vi, već detektirala.

Moje otvorena javna pisma shvatio sam kao javnu prijavu protiv Rektora Univerziteta u Bihaću, Prof. Dr. Fadila ISLAMOVIĆA (bivšeg predsjednika vlade USK) , Prof. Dr. Mirsada VELADŽIĆA (bivšeg predsjednika vlade USK), Prof. Dr. Atifa HODZIĆA (dekana Tehničkog fakulteta i bivšeg predsjednika vlade USK), Prof. Dr. Refika ŠAHINOVIĆA (bivšeg Rektor i predsjednika Senata Univerziteta), i Prof. Dr. Esada Bajramovića predsjednika Sindkikata Univerziteta, koji dugi niz godina poduzimaju ili ne poduzimaju radnje kojima se Univerzitetu u Bihaću dovodi do ivice akademskog skandala i materijalne propasti.

Cilj ove javne prijave nije ni „blaćenje“ gore imenovane družine, ni pokušaj bilo kakvog razaranja Univerziteta, već više signal državnim institucijama da se Univerzitet u Bihaću nalazi pod udarom kriminala, korupcije, nepotizma, nemorala, manipulacija i prevara, i da se mora zaštititi od kriminalnih i nemoralnih radnji pojedinaca, pa ma ko da su oni.

U mojim javnim napisima tačno je specificirano gdje, kako i od koga je šteta Univerzitetu nanijeta.

Sasvim precizno i jasno, da bi se mogle poduzeti odgovarajuće istražne radnje protiv gore navedenih osoba da se utvrdi tačnost tih navoda, koji su uzeti iz dokumentacije bivšeg Upravnog Odbora Univerziteta i Senata Univerziteta.

Kako podnošenje svake anonimne ili javne prijave protiv odredjenog lica ima za obavezu institucija gonjenja da poduzmu odgovarajuće mijere u cilju utvrdjivanja tacnosti navoda i da o tome izvjeste podnosioca prijave, odnosno javnost, očekivao sam od vas da će te se javno oglasiti po pitanju mojih sumnji koje sam iznosio u mojim tekstovima u cilju zaštite Univerziteta od daljeg razaranja.

Nažaslost, samo se je oglasila PU u Bihaću, koja je po prijavi rektora bihackog univerziteta Fadila ISLAMOVIĆA i predsjednika sindikata Univerziteta Esada BAJRAMOVIĆA, inače kumova, zbog navodnog urušavanja ugleda Univerziteta, izvrsila moje saslušanje u policijskoj upravi u svojstvu osumnjičenog koji javnim ukazivanjem na nepravilnosti u radu pojedinaca šteti ugledu Univerziteta.

Javnost BiH i USK ima pravo da zna kako je došlo do toga da Univerzitet zbog samovoljnog, nezakonitog, nemoralnog i neodgovornog ponašanja pojedinaca gubi milione KM čije se naplata ostavlja gradjanima BiH i USK i njihovom potomstvu u naslijedje.

Ko je i kako nezakonito i nemoralno uveo Univerzitet u tzv. austgrijski kredit u okviru kojeg je oprema nabavljana po cijeni višoj od nekoliko puta od tržišne cijene i ko je profitirao od toga.

Ko je bio predsjednik Komisije za nabavke po tom ugovoru, ko je vršio selektiranje javnih nabavki za Univerzitet i po kojoj cijeni i od koga.

Javnost ima pravo znati kako je moguće da se svake godine na Univerzitetu troši više od 50.000 KM samo za telefonske troškove mobilnih telefona zaposlenih plus troskovi fiksne telefonije?

Javnos ima pravo znati kako je moguće da Dekan Tehničkog fakulteta troši samovoljno za svoje potrebe 75% ukupnih prihoda Instituta tog fakulteta a troškove rada tog Instituta prebacuje na budzet USK.

Javnost mora da zna ko je i pod kojim uslovima prodavao tzv. bućino ulje koje je bilo namjenjeno eksperimentalnoj nastavi na Biotehničkom fakultetu.

Javnost također treba da zna kako je moguće da Univerzitet duguje 1.700. 000 KM za tzv. gostujuće profesore koji dolaze za 2-3 studenta na odsjeku, koliko medju tim tzv. gostujućim profesorima ima profesora Univerziteta u Bihaću, a sve to dok je sadasnji Rektor Fadil Islamović, bio prorektor za nastavu, a koji sada navodnu ukida i spaja razne odsjeke radi uštede, pri tom pazeći da njegovi pajdaši kojim slučajem ne izgube mogucnost dodatne zarade.

Javnost ima pravo znati kako je moguće da se samo za dnevnice profesora Univerziteta u Bihaću duguje više pola miliona KM, i to samo za nekoliko privilegovanih grupa profesora koji idu čoporativno na svaki službeni put, koji obično počinje u petak poslije podne da bi se profitiralo što je moguće više, a sve to na račun Univerziteta koji brane do posljednjeg centa.

Javnost mora da zna zašto bivši rektore Univerziteta Refik Šahinović i tadašnji prorektor Univerziteta Fadil Islamović nisu postupili po rješenju federalnog Revizora i nisu uskladili osobne dohodke rukovodece garniture i time prouzrokovalo milionske štete Univerzitetu u posljednjih nekoliko godina.

Javnost mora da zna koliko godišnje ukupno zaradi rektor, prorektori, dekani, prodekani i drugi rukovodeći kadrovi na Univerzitetu.

To mora biti permanentna javna transparentna kontrola, koja ne bi treblo da se tumači kao razaranje Univerziteta.

Javnost takodjer mora da zna kako se obavlja nezakonito zapošljavanje djece, supruznika, zetova, i kumova, prija..., brojnih zaposlenih na Univerzitetu u Bihaću.

Javnost takodjer ima pravo da zna kako se djeca tih privilegovanih akademaca imenuju u razna nastavnička zvanja, a da nisu zaposleni na Univerzitetu, kako se stiču doktorati i masteri bez ikakvih kriterijuma za samo nekoliko mjeseci, kako se nezakonito i nemoralno stiže do akademskih referenci koje omogucuju brzopotezno promoviranje u viša zvanja, što akademski i financijski razara Univerzitet.

Javnost mora da bude upoznata kako se zbog plagiranja imenuje na poziciju dekana, predsjednika UO, Etičkog komiteta i slično.

Poštovan Fadila.
Poštovana Fata,

Ovo su samo neka od pitanja koja sam ja postavio javno Rektoru Fadilu Islamoviću i družini koja sa njim uporavlja Univerzitetom već više od 15. godina.

Javnost sve to mora znati ne zbog uveseljavanja čaršije, već zbog mnogo ozbiljnijih razloga, zbog budućnosti ovog naroda i ove zemlje.

Građani imaju pravo znati šta su institucije Tužilaštva i Suda, na čijem ste čelu vas dvije, poduzeli u cilju zaštite budućnosti ove zemlje i naroda.

Znam da se i vas dvije nalazite pod velikim neprincipijelnim pritiscima političkih stranaka, raznih nepotističkih grupa, korupcionaških alijansi, pa čak i nekritičkog javnog mnjenja..., ali duboko vjerujem da slijedite korektne i principijelne standarde obavljanja vaše funkcije.

Ja iskreno vjerujem da ce te naći za potrebno da sve navode iz mojih javnih istupanja, i istupanja drugih profesora, nepristrasno i kritički preispitate,da poduzmete odgovarajuće istražne radnje i da o tome obavjestite javnost, koja to od vas i očekuje.

Ja ću biti do krajnjih granica uporan u nastojanju da se svi navodi koje sam iznio detaljno istraže i da se nosioci takvih radnji odstrane iz akademske zajednice.

Medjuti, ako vi ništa po ovom pitanju ne učinite, onda ostaje zatvorena i posljednja nada da će mo u doglednoj budućnosti živjeti u srećijoj zemlji koju ovaj naš narod zasigurno zaslužuje. Vjerujem u vas (?).

(Izvor: Cazin.NET)

Topic
Objavito: Ned, 05/14/2017 - 09:23

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top