fbpx Nedžib Vučelj se kroz fotografije promociju i poeziju predstavio našim Bošnjacima u Švicarskoj!

Nedžib Vučelj se kroz fotografije promociju i poeziju predstavio našim Bošnjacima u Švicarskoj!

Home

Nedžib Vučelj se kroz fotografije promociju i poeziju predstavio našim Bošnjacima u Švicarskoj!


U Saint Gallenu, u Švicarskoj, bošnjački džemat „Gazi Husrev Beg“  je prošlog vikenda orginizirao trodnevni kulturno-umjetnički program pod nazivom „Sofra ljubavi“.

U sklopu ove menifestacije upriličeno je veče književniku i umjetničkom fotografu Nedžibu Vučelju, koji se predstavio izložbom umjetničkih fotografija pod nazivom „Bajram rosom okićen“,  promocijom fotomonografije „Moja Una“ i poetskim kazivanjem domoljubive poezije prilagođenim posebno za ovakve prilike. 

nedzib6

Nedžib Vučelj je istakao da mu je posebno drago da u Švicarskoj gostuje baš pred godišnje odmore, kako bi pozvao naše u dijaspori da se još više okrenu Bosni i Hercegovini, te svoj godišnji odmor planiraju provesti u svojoj domovini, jer naši ljudi na taj način najbolje pune baterije zadovoljstva duše, a djeca družeći se sa svojom rodbinom, prijateljima, djecom u svome zavičaju najbolje mogu učiti svoj jezik, ali i zavoljeti svoju domovinu.

nedzib9

„Izložbom fotografija ljepota Bosne i Harcegovine i Sandžaka, te promocijom fotomonografije Une želim da vam pokažem ljepote, Bosne i Hercegovine, Sandžaka, a posebno Krajine i Une, da vidite da možete obići svijet, ali da se nigdje nećete nagledati takve ljepote, niti doživjeti takvu toplinu dobrodošlice“, istakao je Nedžib Vučelj.

nedzib2

Drugi dan je organizirano veliko kulturno zabavno veče gdje su nastupili sevdalije  Azra Husarkić iz Tuzle,Armin Bijedić i Jakica Filipović  iz Sarajeva, te i KUD „Sevdah“ iz švicarskog grada Oberentfeldena, a treći dan je Nedžib Vučelj održao predavanje o fotografiji.

nedzib3

Ovaj kultuno-umjetnički program održan je  tokom vikenda nakon Bajrama, a sa ciljem da se za vrijeme Bajrama posjeti rodbina, tako da se za naredni vikend imalo vremena za međusobno druženje, čestitanje, pred odlazak na godišnji odmor. Nedžib Vučelj je domaćinima darovao vezeni mostarski most u kaligrafija i tom prilikom kazao : „Neka nam mostovi budu simboli spajanja, a nikada razdvajanja“.

nedzib1

A u džematu „GAM“ u Saint Gallenu organizirali su zajednički ručak za sve džematlije uz bosanske i sandžačke specijalitete, te janjetinu sa ražnja, a šlag svemu bilo je gostovanje predstavnika „Vispak“ iz Visokog, koji su za ovu priliku mahsuz donijeli najvišu i najveću kahvenu džezvu na svijetu, iz koje se pila najljepša bosanska kahva.

nedzib5

Organizacija i druženje bili su na nivou, a organizator je obećao da će za neku prazničnu prigodu organizirati kolektivni izlet u obilasku Krajine i Une, a obećali su da će se ubuduće bazirati i na kolektivne posjete Bosni i Hercegovini, od kojih će prva posjeta biti Unsko-sanskom kantonu i ljepotici Uni.

 

(CazinNET)

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 06/07/2017 - 18:57

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top