Negatori genocida nisu poželjni u Srebrenici (FOTO)

„Istočna alternativa Republike Srpske“ sa sjedištem u Bratuncu ogorčena je otkazanom današnjom posjetom Srebrenici ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova te su, lijepljenjem postera u centru grada ruskog predsjednika Vladimira Putina i bivšeg ambasadora u UN-u Vladimira Čurkina, dali podršku ruskim liderima za nepriznavanje genocida u Srebrenici.

Vojin Pavlović, predsjednik „Istočne alternative za Republiku Srpsku“, za „Avaz“ je naglasio da je srebrenički načelnik Mladen Grujičić kriv za otkazivanje posjete ruskog ambasadora ovoj općini. Kaže da Grujičić time podržava genocid i boji se da se ne raskine skupštinska koalicija njegove stranke SNSD s SDA što bi ugrozilo njegov položaj.

Grujičić je za medije kazao da mu nije poznat razlog otkazivanja posjete ambasadora Ivancova, ali je naglasio da treba uvažavati porodice žrtava, jer se njegova posjeta poklopila s danima obilježavanja 11. jula.

negatori

- Nama je cilj sačuvati mir, izgraditi život i toleranciju među svim građanima i na tome ćemo ustrajati, a ruski ambasador, kao i sve dobronamjerne diplomate su dobro došle u Srebrenici - naglasio je Grujičić.

Iz srebreničkih udruženja žrtava genocida saopćavaju da su svi oni koji negiraju genocid u Srebrenici nepoželjni, a posebno u julu, kada se obilježavaju godišnjice genocida. Pitaju se zašto do sada nijedan ruski ambasador u BiH nije posjetio Memorijalni centar i Srebrenicu, a udostojili su se sada uoči same 23. godišnjice komemoracije u Potočarima.