fbpx Nejra Mesić je ponos Cazina: Tipično krajiško dijete, uspješan učenik i student, inovatorica, vijećnica

Nejra Mesić je ponos Cazina: Tipično krajiško dijete, uspješan učenik i student, inovatorica, vijećnica

Home

Nejra Mesić je ponos Cazina: Tipično krajiško dijete, uspješan učenik i student, inovatorica, vijećnica


Grad Cazin ima mnogo razloga biti ponosan na 24-godišnju Nejru Mesić, koja kako svojim školskim, tako i studentskim uspjesima, sve više oduševljava.

Na prvi pogled samozatajna, mlada djevojka koja zamišljeno gleda u svoje knjige, a na stolu ispred nje – piramida od papira i fascikli s brojevima, projektima u razradi. Ništa čudno, pomislio bi čovjek – klasična studentska priča.

Razgovarala: Mirela Selimović


Ali, Nejra nije samo tipična studentica. Ona je puno toga – krajiško dijete, što je i sama naglasila u razgovoru za Cazin.NET, inovatorica, vijećnica, zaljubljena u brojeve, ali i slova, učenje i svoj grad.

Bila je učenik generacije u osnovnoj, a onda i u srednjoj elektrotehničkoj školi. Trenutno je studentica četvrte godine Pedagoškog fakulteta, smjer Matematika i informatika.
Na pitanje Ko je Nejra Mesić? najbolji odgovor ponudila nam je upravo ona:


Nezahvalno je govoriti o sebi pa je ovo sigurno jedno od najtežih pitanja koje sam mogla dobiti. Čovjeka stvarno trebaju predstavljati njegova djela, ali, eto, kako sam ja još uvijek dovoljno mlada pa baš i nemam neka velika djela iza sebe, rekla bih da je Nejra Mesić jedno tipično krajiško dijete. Kćerka, sestra, s najvećim zadovoljstvom tetka dviju djevojčica i još neko vrijeme, studentica Pedagoškog fakulteta u Bihaću. Sigurno je da me kao osobu na jedan način obilježava i to što sam dijete bivšeg pripadnika Petog korpusa Armije Republike BiH koji je dao svoj život braneći našu domovinu. Izuzetno sam ponosna na svog rahmetli babu Ferida kao i na moju mamu Saću koja je nas troje poslije rata nastavila odgajati sama. Eto, to je osnovni opis Nejre Mesić.


Ljubav prema matematici počela je već s njenim prvim susretima s brojevima i cijelim tim nekima od nas složenim i neshvatljivim matematičkim svijetom. Upravo zbog toga je odabrala smjer Matematika i informatika.


Smjer Matematika i informatika će vas naučiti kako da mlađim generacijama prenesete znanja iz matematike i informatike i idealan je za one koji vole rad u učionici. Kako se pored toga na ovom studiju uče najpopularniji programski jezici poput C++, C#, Jave, razvijaju moderne multimedijalne i interaktivne windows aplikacije, uče dizajnirati web stranice ili razvijati web aplikacije, ovaj studij je odličan i za one koji ne pronađu posao u školi (ili ne žele), jer se mogu baviti danas vrlo traženim profesijama kao što su: programer, developer desktop aplikacija, developer web aplikacija i web dizajner, ističe Nejra.

Nejra Mesić
S obzirom da je više nego uspješna studentica koja može poslužiti kao odličan primjer, pitali smo Nejru i za mišljenje o obrazovnom sistemu u BiH.

Nisam sigurna da je moje mišljenje dovoljno kompetentno da ponudi odgovor na ovo pitanje. Kao što sam rekla, privodim kraju studij i moje vizije i saznanja se tek otvaraju, a mišljenje ću formirati nakon što budem imala daleko više iskustva. Jedno je sigurno, a to je da bi obrazovni sistem u BiH svakako trebao i morao pružati daleko više od sadašnjeg, da bismo morali stalno napredovati i biti svjedoci pozitivnih promjena. To mi, recimo, nedostaje i voljela bih da sam tokom svoga školovanja mogla osjetiti tu energiju stalnih poboljšanja, ali, s druge strane, vrijeme u kojem živimo i dostupnost svih mogućih informacija samo potvrđuju da za onog ko je željan učenja i nauke nema granica niti prepreka, barem kada je startna pozicija u pitanju.
 

Kakav je osjećaj biti uspješan student? Nosi li to i određenu odgovornost? I na ova pitanja nam je Nejra odgovorila:


Meni u životu svaki posao i svaka obaveza predstavljaju odgovornost. Nisam nijedno priznanje dobila da bih ga pokazala drugim ljudima već zato što sam nastojala naučiti sve ono što bi mi sutra trebalo dati dovoljno znanja da uspješno obavljam svoj posao. Dobar osjećaj se javlja onda kada je moja mama sretna zbog toga ili kad pomislim da bi babo bio ponosan na mene, ali u ostatku vremena se ne bavim razmišljanjima o tome da sam uspješna. Uspjeh je prije svega biti dobar i koristan čovjek i to bih voljela postići.


Pored toga što je uspješna studentica, Nejra je i dobitnica određenih priznanja za svoje inovacije. Značajan uspjeh postigla je nedavno na turniru društvenih inovacija. Projekat pod nazivom „Razvoj edukativnih aplikacija za pomoć djeci sa poteškoćama u učenju“ osvojio je treće mjesto. Time je Nejra ostvarila pravo na cjelokupno finansiranje realizacije projekta. Ovakva vrsta softvera predstavlja inovativno rješenje i svakako će pomoći kako nastavnicima u Bosni i Hercegovini, tako i roditeljima djece koja imaju određene poteškoće u učenju.


Jedna od poteškoća u učenju koja je u velikom procentu prisutna kod djece jeste diskalkulija. Diskalkulija je teškoća u formiranju matematičkih pojmova i usvajanju matematičkih relacija i operacija. Studiram matematiku i informatiku. Matematiku volim cijeli svoj život. A kroz studij sam iz oblasti informatike i računarstva naučila moderne programerske tehnologije koje omogućuju razvoj multimedijalnih i interaktivnih aplikacija. Ove aplikacije mogu da sadrže animacije. To mi je i dalo ideju da razvijem aplikaciju koja će djeci osnovnoškolskog uzrasta vizuelno pokazati kako lako zbrajati i oduzimati brojeve i općenito im približiti matematiku. Kroz zanimljive multimedijalne aplikacije koje liče na računarske igrice djeca će zavoljeti matematiku i shvatiti da ona nije bauk, ističe Nejra.

Nejra je i vijećnica u GV Cazin, a otkud Nejra u politici i otkud joj zapravo želja za tim, otkrivamo u nastavku:

Ne bih to nazvala željom već potrebom ili čak dužnošću. Živjeti i obrazovati se s namjerom da ostaneš u zemlji u kojoj si rođen, a nijemo promatrati kreiranje te iste zajednice i države i ne uključiti se u procese koji te se tiču za mene je, u najmanju ruku, nelogično. Politika nam određuje i stanje i budućnost i, nažalost, tačna je ona da ukoliko se vi ne bavite politikom, ona će se baviti vama. Umjesto beskorisnog kritiziranja ja sam odabrala aktivnost. Ne smatram se političarem još uvijek, ali svakako jesam osoba koja daje svoj doprinos u razvoju zajednice, uči i ima vizije o tome kako bi trebao napredovati razvoj sredine u kojoj živim.


Samim time bilo nam je jasno da Nejra nije jedna od onih koji razmišljaju da odu iz rodnog grada i države. Nejra želi ostati:


Teško je donijeti sigurnu odluku i kada birate srednju školu ili fakultet, a kamoli za cijelu budućnost. Moja je namjera svakako ostati i želim da nikada ne dođem u situaciju promijeniti tu namjeru. Šta bi bilo da su naši očevi 1992. odabrali odlazak umjesto što su goloruki branili ono što su imali? Ako su oni mogli u takvim okolnostima dati sve od sebe, pokušaću i ja. Razlog zbog kojeg bih možda i otišla, ali samo na neko vrijeme, moglo bi biti samo dalje obrazovanje ali u konačnici, sebe i svoj život vidim ovdje.


A ako ste mislili da nakon svega što smo vam otkrili o Nejri nema šanse da ova mlada, perspektivna Cazinjanka ima vremena za bilo šta drugo, prevarili ste se. Iako joj je informatika sigurno najveća ljubav, čitanje nije daleko od toga. Posebno voli trenutke provedene s užom i širom porodicom. Za nju je slobodno vrijeme širok pojam pa tako svašta stane tu. Kad ga ima, iskoristi ga onako kako joj u tom trenutku najbolje odgovara.

Nejra ima i poruku za mlade Cazina, ali i cijele BiH:


Budite odlučni, samosvjesni i ne dajte da vas nosi isti talas. Svako od nas ima svoje vlastite potencijale i treba ih istaknuti, usavršiti i biti najbolji u onom što radi. Ako mi mladi potaknemo tu radnu i progresivnu energiju, možemo se nadati i boljem stanju u državi.

 


(Cazin.NET)

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 10/06/2017 - 18:04

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top