Nek je sramota vlasti i svih ‘lidera Bošnjaka’ nane Fate Orlović

nana
Prošle godine je Evropski sud za ljudska prava, 1. oktobra donio presudu kojom se nalaže da Bosna i Hercegovina mora ukloniti crkvu iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju.

 

 

Ova presuda je postala konačna 1. aprila 2020. godine i od tada do danas nije ništa poduzeto da se izvrši.

U vezi s tim Bosna i Hercegovina može snositi sankcije u Vijeću Evrope, a riječ je o diplomatskim mjerama. Može se uskratiti pravo našoj delagaciji da učestvuje u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope pa do toga da se Bosna i Hercegovina suspenduje, odnosno da se isključi iz članstva Vijeća Evrope zbog neizvršavanja, ne samo te već i ostalih presuda.

Da to su neke od posljedica koje mogu zadesiti Bosnu i Hercegovinu. Ali nekima bi i to odgovaralo. Da, naša zemlja nije ispoštovala više presuda Evropskog suda za ljudska prava, poput one koja se odnosi na predmet Sejdić – Finci, Zornić protiv BiH, Pilav protiv BiH, pa sve do slučaja nane Fate Orlović. Nema potrebe da bilo ko podnosi bilo kakav zahtjev za uvođenje tih sankcija jer Komitet ministara prilikom razmatranja izvještaja o izvršavanju presuda protiv svake države po službenoj dužnosti razmatra eventualno uvođenje mjera i predlaže određene mjere Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

“Nije mi namjera da o ovim stvarima pišem, već naprotiv da skrenem pažnju javnosti na jednu nanu. Ne, nije to obična nana. Ona je simbol otpora fašističkim politikama, ona je simbol bosanskog otpora, ona je simbol borbe za ljudska prava. Ona je NANA FATA. I kada bi bilo bar malo pravde u ovom nepravednom svijetu, gotovo sam siguran da bi ova posebna nana bila koliko sutra nominovana za NOBELOVU NAGRADU! Međutim bure oko Bosne se ne stišavaju i tako NANA FATA i njena borba su u sjeni fašisoidnih izjava naših susjeda, Predsjednika Hrvatske i Srbije, diplomatskog skandala Lavrova-ministra vanjskih poslova Rusije, izbora u Mostaru koji su više od izbora….sve su to važna pitanja o kojima treba da brinu oni koje smo birali. Ali gorak okus u grlu je svakom pravdoljubu, jer slučaj NANE FATE nikako da dođe na svoje mjesto-u sam vrh pažnje i javnosti, al i onih koji MORAJU provesti ovu presudu, i konačno zadovoljiti pravdu.

Dugo očekivanu pravdu nad “malim Božijim stvorenjem”, ali velikom heroinom naše domovine. Ne nećete moći ignorisati ovaj slučaj, jer je ovo ušlo u anale naše zemlje, al i šire. Živa i zdrava nam bila!”- napisao je na svome FB profilu Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentu BiH iz vladajuće stranke SDA. Sve je ovo napisano najprije trebao uputiti sebi i svojim stranačkim kolegama, lideru svoje stranke, članu Predsjedništva BiH, članovima rukovodstva Parlamenta BiH, ministrima u Vijeću ministara... i svi oni pobrojani su iz SDA, oni su vlast, da hoće da se iskreno zauzmu za nanu Fatu, davno bi njen problem bio riješen. Ali, zato i imamo ovakvo stanje u BiH.

Puna usta neke borbe za narod i državu, a rezultat toga i te borbe, možda i najbolje oslikava slučaj nane Fate iz Konjević Polja.