GIKIL: Neka 15. novembar bude datum za budućnost, a ne zatvaranje fabrika

Podsjećaju da je kompanija GIKIL 2. oktobra Federalnom ministarstvu okoliša i turizma predala novi zahtjev za izdavanje okolinske dozvole.

Global Ispat Koksna Industrija d.o.o Lukavac (GIKIL) vodeći se naloženim obavezama, prethodnih je mjeseci uložila sve moguće napore da pokaže kako želi raditi u skladu sa zakonskim propisima BiH, kao i inspekcijskim nalazima i regulativama iz oblasti zaštite okoliša, koji ranije nisu mogli biti poduzeti zbog ekonomskih ograničenja, saopćeno je iz te komanije.

Podsjećaju da je definisan jasan Plan za siguran i okolinski prihvatljiv rad GIKIL-a koji sadrži 47 projekata, a trebaju polučiti brze i vidljive rezultate na tom polju.

– Već je završeno 14 projekata, dok je zahtjevnijim projektima potrebno više vremena i u tom dijelu očekujemo razumijevanje. Radovi su vidljivi na terenu, o svakom napretku informišemo kantonalne i federalne vlasti i institucije, zbog čega imamo i svakodnevne sastanke sa svim stranama – poručio je generalni direktor GIKIL-a Debasish Ganguly te dodao da je GIKIL vrlo kompleksna industrija u kojoj, nakon što je osigurano stabilno poslovanje, zaštita okoliša predstavlja prioritet, ukoliko odlučujući organi to dozvole.

Uputili su i javni poziv za posjetu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, kako bi se stvorila šansa ne samo za opstanak, nego rast i razvoj GIKIL-a s ciljem doprinosa cjelokupnom ekonomskom i ekološkom napretku i Tuzlanskog kantona, i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Podsjećaju da je kompanija GIKIL 2. oktobra Federalnom ministarstvu okoliša i turizma predala novi zahtjev za izdavanje okolinske dozvole te da je protekle sedmice u Sarajevu održan sastanak i sa predstavnicima Agencije za vodno područje rijeke Save kako bi se usaglasile aktivnosti i smjernice koje prethode zahtjevu za ishodovanje i novog vodnog akta.

– Na te procedure i rokove ne možemo uticati, a 15. novembar ne može i ne smije biti rok za zaustavljanje rada fabrika u GIKIL-u, nego datum za novu budućnost, te molimo sve da nam pomognu da nađemo rješenje koje neće ugroziti niti jedno radno mjesto u ovoj zemlji, već naprotiv stvoriti nova. Zatvaranje naših fabrika bilo bi pogubno i ostavilo bi trajne posljedice na ekonomiju zemlje – zaključio je Ganguly, saopćeno je iz Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac.