Neke kineske tržnice i dalje rade te prodaju meso šišmiša i drugih životinja

kina
PRESTRAŠENI psi i mačke nagurani u hrđave kaveze, prodaja šišmiša i škorpiona kao tradicionalnih lijekova za neke bolesti, kunići i patke oderani na hladnom podu prekrivenom krvlju i prljavštinom. To je slika koja je vladala na tržnicama u Kini prije početka pandemije koronavirusom, no, nažalost, to je i slika od neki dan, piše Daily Mail.

Kina na ovaj način slavi pobjedu nad pandemijom, a prizori su više nego zabrinjavajući. Iako su neke tržnice zatvorene, poput one u Wuhanu gdje je sve počelo, ovo su snimke iz Guilina u jugozapadnoj Kini.

Prije samo tri mjeseca je sve počelo i čitav svijet se pobunio zbog uznemiravajućih fotografija i uvjeta u kojima se drže i prodaju životinje. Sve je stalo, no i ponovno je krenulo kao da se u međuvremenu nije ništa desilo

Kako javlja novinar Daily Maila, jučer su se tisuće ljudi slijevale po tržnici. Ovdje su kavezi različitih vrsta bili gomilani jedan preko drugog. Na drugoj mesnoj tržnici u Dongguanu, na jugu Kine, drugi dopisnik fotografirao je prodavača lijekova koji se u četvrtak vraća na posao s pločama za oglašavanje prodaje šišmiša - za koje se smatra da su uzrok epidemije - zajedno sa škorpionima i drugim bićima.

Sada, nakon dramatičnog pada stope zaraze unutar Kine, vlada u Pekingu promiče teorije zavjere da epidemija uopće nije započela u Kini. Diskreditirana priča, koja se široko dijelila na kineskoj platformi društvenih medija Weibo, tvrdi da je koronavirus prvi put otkriven u Italiji u studenom.

U međuvremenu su kineski dužnosnici promovirali neutemeljene teorije zavjere da je američka vojska dovela virus na njihove obale. Jedini kineski grad koji je jučer još uvijek bio zatvoren je Wuhan, no čak su i tamo započela ukidanja nekih ograničenja