Nekima užas nad užasima, drugima najbolje pite u Zagrebu. Probali smo

pita

PITA CUT u zagrebačkom kvartu Utrine bio je prava senzacija kad se otvorio u kolovozu prošle godine. Nalazi se odmah pored tržnice i par puta smo subotom ujutro pokušali tamo kupiti doručak, ali je red bio toliki da nam se nikako nije dalo čekati. Inače, pite po sarajevskoj recepturi ovdje se peku pod sačem i tu su, kako iz Pita Cuta poručuju na svojoj web stranici, "za vaš doručak, ručak, večeru i užinu".

Burek i pite ovdje se ne plaćaju po komadu, već odaberete koliki komad želite, a plaćate po kilogramu, odnosno koliko vaga pokaže. Kilogram bureka košta 92, šarenog bureka 84, sirnice 80, krumpiruše 69, zeljanice 80 i tikvenice 76 kuna.

Radno vrijeme im je svaki dan od 8 ujutro do 9 navečer, osim nedjeljom, kad je Pita Cut otvoren do 3 popodne. S obzirom na to da je Pita Cut otvoren već gotovo godinu dana, pogledali smo kakve su recenzije kupaca i našli smo svašta.

Povratne reakcije su svakakve

"Užas nad užasima. Jučer popodne kupljena skoro kila, sir i krumpir, niti sira, niti krumpira. Donji sloj zagoren i tvrd, tijesto debelo, nejestivo."

"Loše, meso prezačinjeno paprom, neujednačeno mljeveno, a u onoj s krumpirom se previše osjeti nedovoljno termički obrađeni luk i svako malo zagrizeš u polusirovu kockicu krumpira. Kore osrednje, mjestimično neravnomjerno motane pa je pita nedovoljno pečena na pojedinim mjestima. Ne vrijedi ni trećinu iznosa koji smo platili. Nikad više!"

"Vrhunske pite! Ovakve nećete naći po pekarama..."

"Najbolji ikada! Vrhunska ponuda i usluga! Izmame ti osmijeh na lice čim ih ugledaš. Sve ukusno i kupiš pola kioska!"

"Sad znamo gdje pojest odličan burek, pitu, nazovite kako hoćete! Svaka pohvala, malo je reći da smo i više nego zadovoljni, čista ste petica."

"Katastrofa. Osoblje neljubazno, tijesto sirovo. Dvije peke rade od moguće četiri, a red do avenije. Đaba vam reklame po medijima i brisanje komentara."

"Fino, ali pripremite volovske živce na višesatno čekanje. Vrijedi probati, ali ne vrijedi čekati", pišu ljubitelji pita i bureka svoje dojmove o Pita Cutu.

Ne bi bilo fer da vam samo prenesemo komentare drugih, pa smo otišli do Pita Cuta vidjeti je li odlično ili katastrofalno. Uspjeli smo dobiti svoj dio pite, a na kraju ni nismo dugo čekali.

Sirnica

Pita od sira, odnosno sirnica, dobra je, nimalo masna, a sočna. Kad smo kod masnog, nijedna od tri pite koje smo probali nije bila nauljena, kako to na nekim mjestima zna biti. Ima dovoljno nadjeva i dosta tijesta koje je jako fino. Blaga je i nije presoljena tako da nas nije "ubila" odmah ujutro. Nismo primijetili nikakvo sirovo tijesto koje se spominje u komentarima kupaca, a donji dio nije bio zagoren, već pečen normalno. Falilo nam je da je pita još malo zapečena s gornje strane.

Šareni burek

Šareni burek je "šaren" jer je s mesom i krumpirom. Okusom je malo jači, što je i logično. S obzirom na to da šareni burek nemamo baš prilike kupiti po ostalim mjestima gdje se prodaju pite i bureci, bio nam je osvježenje, a šteta što smo zaboravili kupiti jogurt jer bi jako dobro pasao uz njega. Kao i pita sa sirom, ni ovaj šareni burek nije mastan ni preslan.

Jedna recenzija nezadovoljnog kupca kaže - ima sirovog krumpira - sva sreća da nismo našli nijednu takvu kockicu, a ni meso nije bilo papreno, čak nimalo ljuto.

Tikvenica

Tikvenica nam je totalno iznenađenje i svidjela nam se najviše od svih. Kad smo zagrizli prvi zalogaj, nismo znali što točno očekivati, ali prvo što smo pomislili bilo je "wow". Samo tijesto i tikvice, bez sira - nismo očekivali da će biti tako dobro. Slatkasto, a slano i sočno iako smo se u prvi tren bojali da bi moglo biti suho. Tikvenica je definitivno bila zvijezda ovog finog doručka. Eh, da - sve skupa nas je koštalo 99 kuna, tako da svakako nije jeftino.