Džaferović: Neko pokušava zloupotrijebiti moje odlaske u džamiju

Reagirajući na pismo predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevluda Dudića, upućenog Bakiru Izetbegoviću, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović saopćio je da je njegova posjeta Sandžaku bila na poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao zvanične institucije bošnjačke zajednice.

Džaferović je reakcije na dvodnevnu posjetu Sandžaku okarakterizirao kao pokušaj zloupotrebe.

"- Povod je bio obilježavanje 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave. Obratio sam se na svečanoj sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća kojoj su prisustvovali vijećnici iz svih političkih stranaka izabrani na izborima za to tijelo" - naveo je Džaferović, prenosi Avaz.ba.

Tokom posjete imao je susrete s gradonačelnicima Novog Pazara i Sjenice te, kako je naveo, sa svim političkim predstavnicima Bošnjaka koji su tražili susret, odnosno sa Sulejmanom Ugljaninom iz SDA i Rasimom Ljajićem iz SDP-a.

"- Predstavnici ostalih političkih partija, čiji prvaci sada pokušavaju zloupotrijebiti ovu posjetu, nisu pokazali interes da razgovaraju sa članom Predsjedništva BiH" - rekao je Džaferović.

Naveo je da su njegovi odlasci u džamiju, koji se pokušavaju zloupotrijebiti, bili isključivo u svrhu obavljanja vjerske dužnosti te se ne bi smjeli nikako drugačije tumačiti, pogotovo ne od vjerskih službenika.

"- Moj stav je oduvijek bio da vjerske institucije Bošnjaka muslimana u Sandžaku i cijeloj Srbiji trebaju biti organizacioni dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Ovaj stav, kao i poziv na političko jedinstvo Bošnjaka u Sandžaku, izrekao sam tokom svih susreta i razgovora sa svim akterima političkog i vjerskog života" - rekao je Džaferović.

Kako je kazao, ne želi ulaziti u to da li iza reakcija na njegovu posjetu stoje neke politike u Srbiji i Sandžaku ili možda lični interesi.

"- Zloupotrebe svakako neće doprinijeti prijeko potrebnom jedinstvu Bošnjaka" - zaključio je Šefik Džaferović.