Nekolicina građana protestovala ispred zgrade RTCG zbog emitovanja "Quo Vadis, Aida?"

.
Manja grupa građana održala je jučer protest ispred zgrade Radio televizije Crne Gore, koja je sinoć na jednom od svojih kanala prikazala film "Quo Vadis, Aida?" bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić.

Prema pisanju crnogorskih medija, protest su organizovali NVO "Zavjetnici Tvrdoš Nikšić" i NVO "Stupovi". Okupljeni su rekli kako "Aida" ne doprinosi rasvjetljavanju činjenica te su ispred zgrade RTCG razvili transparent na kojem piše "Srebrenica nije genocid". Ako je suditi po fotografijama objavljenim u medijima, na protestu se okupilo oko 20 ljudi.

"Smatramo da zločin koji se dogodio u Srebrenici nikako ne može biti tretiran kao genocid. Mi, Srbi iz Crne Gore, zastupamo tu tezu da smo mi narod koji je u dva posljednja Svjetska rata preživio dva genocida. Nastradalo je oko tri miliona Srba i sada se nameće genocidnost jednome narodu koji je, uz jevrejski narod, bio najveća žrtva genocida u 20. vijeku", rekao je jedan od organizatora za medije.

Dodao je kako Srbi iz Crne Gore nikada neće prihvatiti ove teze, kao i da se "mora razmatrati na nekim nivoima da li se u Srebrenici dogodio određeni zločin".

"Sigurno je da se i dogodio. Strijeljanje ratnih zarobljenika može da se tretira kao ratni zločin, ali nikako kao genocid. Nećemo dozvoliti da se ta teza genocidnosti i taj sramni žig nametne čitavom narodu i kao Srbi iz Crne Gore ćemo se uvijek i do kraja boriti protiv toga", rekao je.

FOTO:RTCG