Nekoliko građana Austrije na povratku iz Hrvatske u Sloveniji platilo kaznu i do 1.200 eura

.
ÖAMTC upozorava sve stanovnike Austrije na novu prometnu zamku prilikom povratka iz Hrvatske preko Slovenije. Prvi putnici već su platili kazne koje idu i do 1.200 eura.

ÖAMTC upozorava sve one koji se automobilima vraćaju s godišnjeg odmora provedenog u Hrvatskoj da pripaze na nove prometne zamke. Na granici između Hrvatske i Slovenije očito postoji nova ‘kaznena zamka’ za putnike. Ako vas uhvate u prekršaju prijeti vam kazna do 1.200 eura za svakog putnika u automobilu. Nekoliko stanovnika Austrije već je to iskusilo na svojoj koži i o tome su obavijestili ÖAMTC.

 

Jedan od putnikaje izvijestio ÖAMTC da je izbjegavajući gužvu na povratku iz Hrvatske nastavio seoskom cestom u Sloveniji nakon što je prešao lokalnu hrvatsko-slovensku granicu. Na toj trasi zaustavila ga je slovenska policija te ga optužila za ilegalni ulazak u državu. Zanimljivo je da put nije bio blokiran, niti označen putokazima, ali prema riječima policajaca muškarac je navodno vanjsku granicu Šengena prešao kršeći propise.

 

Neimenovani muškarac je za taj svoj čin dobio kaznu od 400 eura, ali izgleda da je on još dobro i prošao jer zakon za to djelo predviđa kaznu od 1.200 eura za svaku osobu u automobilu. Prema informacija, navedeni muškarac nije jedini koji je platio tu vrstu kazne.

 

Verena Pronebner, odvjetnica ÖAMTC-a rekla je da su kazne tako velike jer su iz policije svijesni da mnogi putnici izbjegavajući gužvu koriste one granične prijelaze koji su odobreni samo za državljane Slovenije.

 

Muškarac je platio kaznu na graničnom prelazu “Goričak 1” preko kojega je “ilegalno” ušao u Sloveniju te na taj način prekršio zakon. “U retrospektivi više ne možete poduzimati nikakve mjere protiv te kazne. Čak i ako razumljivo želite izbjeći klasične granične prijelaze zbog rizika od prometnih gužvi, svakako biste trebali koristiti međunarodne granične prijelaza iz Hrvatske u Sloveniju”, pojašnjava odvjetnica.