Nekoliko hiljada "žutih prsluka" i danas šetalo ulicama širom Francuske

Nekoliko hiljada demonstranata u "žutim prslucima" šetalo je danas ulicama Pariza i drugih gradova širom Francuske dvanaesti vikend zaredom.

Demonstracije su počele 17. novembra zbog planova vlasti da podignu porez na gorivo nakon čega su se proširili na proteste protiv politike administracije.

Vlada je juče upozorila da policija neće oklijevati da upotrebi gumene metke u slučaju nasilja. Sud u Francuskoj potvrdio je sinoć odluku da bezbjednosnim snagama dozvoli upotrebu lansera gumenih metaka tokom protesta u toj zemlji.

Demonstranti su u Parizu odali počast povrijeđenima u protestima u proteklih nekoliko mjeseci, uz osudu upotrebe oružja za smirivanje nemira koji su zabranjeni u većem dijelu Evrope.

Prema podacima policije i nezavisnih medija, u Parizu je bilo između 10.000 i 13.000 demonstranata. Policija je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala demonstrante koji su palili kontejnere i skutere.

Više hiljada ljudi izašlo je na ulice raznih gradova širom Francuske.

Prema zvaničnim podacima, od početka nemira povrijeđeno je oko 1.000 policajaca i 1.700 demonstranata.

Prema rezultatima posljednjih anketa, popularnost francuskog predsjednika Emmanuela Macrona je u porastu nakon što je pokrenuo brojne konsultacije radi smirivanja situacije, uključujući diskusije u gradskim skupštinama.