Nelsonova poruka bh. vlastima: Ne tražimo da letite u svemir, nego napredak na putu ka EU i NATO-u

Sjedinjene Američke države (SAD), u četvrtak, 4. jula, proslavljaju 243. Dan nezavisnosti. Tema ovogodišnje proslave je "Američko putovanje".

U ambasadi SAD u Sarajevu tim povodom upriličen je prijem na kojem je američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric) ukazao na najveće vrijednosti jedne nacije.

- Kao što je predsjednik Tramp rekao u našoj Strategiji nacionalnih sigurnosti, sloboda, slobodno poduzetništvo i pravda za sve, ključne su vrijednosti onoga što nas čini nacijom kakva jesmo. Nikada nećemo smetnuti s uma njihove vrijednosti i našu snagu koja inspiriše, daje nadu i okrepljuje - kazao je Nelson.

 Nelson je podsjetio da je ove godine i 52. godišnjica slijetanja čovjeka na Mjesec.

- Slavimo ostvarenje nevjerovatnog cilja, kojeg je postavio Džon Kenedi (John Kennedy).

Podsjetio je na Kenedijev govor i kazao da je cilj u ovoj deceniji bio slijetanje na Mjesec, ali i da urade "neke druge stvari".

- Taj cilj će poslužiti odmjeravanju naših snaga i vještina. Današnja granica u istraživanju svemira je planeta Mars. Mars Rover bi trebao sletjeti na nama najbližu planetu u ovo doba naredne godine, u krater koji je, u stvari, dobio ime po jednom mjestu u BiH, Jezeru.  Ko može predvidjeti kakva će inspiracija to dostignuće biti za buduće generacije.  Sve vas pozivam da večeras pogledate našu naučnu postavku i da vas inspirišu mladi bh. naučnici budućnosti.

Istakao je da BiH ima odvažni cilj, koji ne zahtijeva putovanje u svemir, a to je napredak ka članstvu ka NATO savezu i EU.

- Tu je podrška SAD. Da parafraziram predsjednika Kenedija, taj cilj će poslužiti odmjeravanju vaše najveće snage i vaših najboljih vještina. Uspjeh BiH zavisi, ne od toga šta Međunarodna zajednica može da uradi, nego, kakoje rekao Kenedi, od onoga što vi  možete uraditi za svoju zemlju, kazao je Nelson.

Na kraju je proučio da su SAD spremene da  podrže BiH, jer, kako je kazao, SAD nude partnerstvo svima koji teže slobodi i prosperitetu, prenosi Avaz.