S njima nema brisanja kazne, cijepanja naloga ili "džentlmenskog dogovora"

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske predstavilo je sistem radarske kamere ugrađen u neobilježena policijska vozila koja će koristiti za mjerenje brzine. Na ulicama, već od sutra počinje lov na nesavjesne vozače.

Svjetleći natpis "Stop policija" na neoznačenom vozilu znači samo jedno - prekoračili ste brzinu, a radar u automobilu memorisao je vaše podatke. Nema brisanja kazne, cijepanja naloga, ili "džentlmenskog dogovora" s policijom.

"Ovo što mi u zadnje vrijeme radimo je da nabavljamo radare, uređaje, kako bi izbjegli subjektivni uticaj policajca, da on ne može ništa da uradi. Ova baza se automatski prenosi u našu bazu, nema brisanja, praštanja prekršaja, nema pogađanja s policijom na licu mjesta", ističe Darko Ćulum, direktor entitetske policije.

Na putevima u Republici Srpskoj za devet godina poginulo je 1.252 osobe, a najveći broj saobraćajnih nesreća sa tragičnim ishodom upravo je prouzrokovala brza vožnja. Na drugom mjestu je alkohol.

Nabavka radar vozila zato pored represivne ima i preventivnu svrhu.

"Radi se o najnovijoj tehnologiji koja može da evidentira prekršaje vozila i u odlasku i u dolasku. Nijedno vozilo u prekršaju neće ostati nezabilježeno. Svaka druga saobraćajna nesreća sa poginulim i teško povrijeđenim je zbog brzine", podsjeća Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Slična vozila imaju pojedine kantonalne policije. MUP Kantona Sarajevo na ovaj način suzbijao je opasne trke gradskim ulicama u kasnim noćnim satima.

Ova vozila mogu da mjere brzinu i u odlasku, i u dolasku vozila. Rade i dok miruju, ali i dok presreću, odnosno voze se ulicama nekog od gradova.

Narod ih zbog toga zove presretači, iako u policiji ne koriste taj izraz. Od sutra počinje i kampanja “Niti jedna brza vožnja”, zato upozorenje - manje po gasu.

"Forsiraćemo u početnom modelu rada direktno zaustavljanje, kako bismo odmah dobili ta efekat represije prema vozačima,a ne da idemo u naknadnu obradu, koja traje 2-3 mjeseca da dostavimao podatke o licu koje je upravljalo vozilom", kaže Dalibor Ivanić, načelnik uprave policije MUP-a RS.

Presretači sa opremom plaćeni su blizu 187.000 KM, a novac je prikupila Agencija za bezbijednost saobraćaja RS, i to od društava za osiguranje iz Federacije BiH, koja imaju filijale u RS-u.

Po Zakonu o obaveznom osiguranju u saobraćaju bili su dužni uplaćivati 1% bruto premije i to kvartalno.