Kurz poručio Beogradu: Nema EU bez napretka odnosa s Kosovom

Kancelar Austrije je naveo kako svako rješenje spora Srbije i Kosova mora imati podršku velikih sila.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio je kako će svako moguće rješenje spora Srbije i Kosova morati imati podršku velikih sila, pogotovo stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, istakavši da građani Srbije moraju biti svjesni da se bez jasnog napretka u odnosima dvije strane Srbija neće moći priključiti Evropskoj uniji.

"U našem je interesu da budemo u bliskim partnerskim odnosima sa SAD-om kada je u pitanju zapadni Balkan i da imamo njihovu podršku u ohrabrivanju napretka u postizanju rješenja za ovo važno pitanje", rekao je on.

"Imamo dobre odnose i sa Srbijom, i sa Kosovom i pokušavamo podržati proces [dijaloga] što je više moguće."

Zapadni Balkan na vrhu agende

Austrijski kancelar je ponovio kako je oduvijek smatrao da je mjesto Srbije u EU, kao i svih drugih država zapadnog Balkana, dodajući da ono što se dešava na zapadnom Balkanu ima direktan utjecaj na Austriju.

Dodao je kako je za pristupanje EU potrebno provesti niz reformi i kako je u Srbiji već proveden značaj broj reformi.

Na pitanje da li je pristupanje država zapadnog Balkana privremeno uklonjeno sa agende Brisela, s obzirom na trenutna dešavanja unutar EU-a, Kurz je izričito naglasio da to nije tačno, piše Aljazeera.net

"Šta vas je moglo dovesti do takvog zaključka? Upravo je suprotno, jer je tokom bugarskog i austrijskog predsjedavanja EU-om 2018. godine proces proširenja stavljen na vrh agende."