Nema novih slučajeva morbila u FBiH, zdravstvene ustanove u pripravnosti

Zavod za javno zdravstvo FBiH proslijedio je zdravstvenim ustanovama u KS Vodič za nadzor nad morbilima kako bi povećali nadzor i opreznost s obzirom na proglašenje epidemije u Istočnom Sarajevu.

Od početka godine na području FBiH zabilježeno je sedam slučajeva, a jedan je potvrđen u referentoj laboratoriji UKC Sarajevo sredinom februara.

"S obzirom na trend pada obuhvata imunizacijom vakcinom protiv morbila, rubeole i parotitisa u KS, kao i mogućnost epidemijskog javljanja ovih bolesti, prosljeđujemo vam informaciju na daljnje postupanje, prema smjernicama iz Vodiča za nadzor nad morbilima", stoji u obavještenju.

U Vodiču se savjetuje zdravstvenim ustanovama da održavaju visoku stopu pokrivenosti sa dvije doze vakcine protiv morbila i najmanje jedne doze vakcine protiv rubeole kroz visokokvalitetne usluge rutinske imunizacije, pružanje mogućnosti za vakcinaciju protiv morbila kroz aktivnosti dodatne imunizacije u populacionim grupama osjetljivim na morbile, pružanje mogućnosti za vakcinaciju protiv rubeole, uključujući aktivnosti dodatne imunizacije za svu djecu osjetljivu na rubeolu, adolescente i žene fertilne dobi, jačanje sistema nadzora koje uključuje rigorozno istraživanje slučajeva i laboratorijsko potvrđivanje kliničkih slučajeva i
povećanje dostupnosti kvalitetnih informacija za zdravstvene radnike i javnost o koristima i rizicima u vezi s vakcinacijom protiv morbila i rubeole.

Prije nekoliko dana u Istočnom Sarajevu su zabilježena četiri slučaja morbila, zbog čega je proglašena epidemija u tom gradu. Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Instituta za javno zdravstvo RS poručeno je kako je jedina i najefikasnija mjera vakcinacija MRP vakcinom.

Bolnice širom BiH su ograničile ili zabranile posjetu dok se situacija u vezi s brojem oboljelih od gripe i morbila ne stabilizuje.