Nema odgovornih za dugogodišnje zlostavljanje migranata na granici Hrvatske i BiH

.
Sudeći po pisanju hrvatskih medija, policajce koji su snimljeni da tuku migrante i tjeraju ih u BiH očekuje tek blaga disciplinska kazna. Blage kazne ne bi bile iznenađenje, podsjećamo na slučajeve nasilja hrvatskih policajaca prema migrantima u posljednjih nekoliko godina koji su prošli nekažnjeno

Početkom novembra ove godine grupa istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Holandije, švicarski SRF Rundschau, njemački ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, holandskog Pointera, Novosti i der Spiegel zajedno sa hrvatskom RTL televizijom objavili su uznemirujući snimak na kojem maskirane osobe, s fantomkama, udarajući izbjeglice nasilno ih usmjeravaju preko rukavca rijeke Korane s teritorija Hrvatske na teritorij Bosne i Hercegovine, piše Žurnal.

Maskirane osobe sa fantomka bili su policajci hrvatske Interventne policije.

Ubrzo su reagovali iz hrvatske policije navodeći da su snimljeni policajci djelovali individualno, da nije postojalo naređenje da koriste silu te da je protiv njih pokrenut diciplinski postupak. Do okonačanja disciplinskog postupka policajci su udaljeni sa dužnosti. Skoro dva mjeseca kasnije još uvijek traje istraga u ovom predmetu, a na Disciplinskom sudu u Osijeku u toku je disciplinski postupak protiv trojice snimljenih policajaca. Sudeći po pisanju hrvatskih medija, policajci koji su snimljeni da tuku migrante i tjeraju ih u BiH ne strahuju od krivičnih sankcija jer ih očekuje tek blaga disciplinska kazna.

Prema informacijama koje je objavio Jutarnji list „slučaj klizi prema blagoj disciplinskoj kazni za trojicu policajaca zbog nanošenja štete ugledu policije“.

 

„Interventna policija ustrojena je poput vojske, njihovi pripadnici ne rade ništa bez direktne zapovijedi svojeg nadređenog. Nitko od te trojice sigurno neće dobiti otkaz, zato što je jedan od njih zaprijetio da i on posjeduje snimke događanja na granici, te kako će u slučaju takvog raspleta slučaja, on objaviti drugu stranu priče, i tako malo jače kompromitirati policijski sistem“, naveo je izvor Jutarnjeg lista.

 

Ovakav rasplet događaja ne bi bio iznenađenje, posebno uzimajući u obzir činjenicu da ovo nije prvi put da su mediji i nevladine organizacije snimile nasilno ponašanje hrvatske policije prema migrantima i njihovo protjerivanje na teritoriju BiH. Žurnal je prethodnih godina više puta pisao o ilegalnom prebacivanju migranata uz prijetnju oružjem od strane hrvatske policije. Iako su svi ti slučajevi dokumentovani, a dodatno su i mnogi drugi objavljeni od strane domaćih i stranih medija te svjetskih humanitarnih organizacija, MUP Hrvatske imao je samo jedan odgovor ”događaj nije evidentiran”. Podsjetit ćemo na neke od njih.

Ugrožavanje sigurnosti građana BiH

 

Dok su se bavili nelegalnim prebacivanjem migranta u BiH hrvatski policajci ugrožavali su i sigurnost građana BiH. Tako je MUP USK 2018. godine dokumentovao da je Policija Republike Hrvatske pogodila traktorsku prikolicu u selu Glinica-Poljana kod Velike Kladuše dok su pod prijetnjom oružjem protjerivali migrante na teritoriju BiH.

 

Krajem avgusta 2019. godine Žurnal je objavio snimak koji je nastao šestog avgusta na području Velike Kladuše kada je zvanično zabilježen granični incident. Građani su snimili kombi hrvatske policije i migrante koji se izvlače iz provalije. Migranti koji su legalno vraćeni iz Slovenije u Hrvatsku ilegalno su potom prebacivani u BiH.

Početkom decembra 2019. godine Žurnal je objavio priču o studenatima iz Nigerije koji su 12. novembra doputovali u Pulu kako bi učestvovali na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu. Nakon završetka takmičenja, 17. novembra, doputovali su u Zagreb. Na ulici ih je zaustavila i privela policija. Odvezli su ih u šumu u blizini Velike Kladuše i pod prijetnjom oružjem natjerali da pređu na teritoriju Bosne i Hercegovine.

U martu 2020. godine, u jeku pandemije korona virusa hrvatska policija u BiH ilegalno je prebacila 15 migranata. Slovenačka policija 25. marta prošle godine, putem readmisije, migranta iz Pakistana predala je hrvatskoj policiji. Isti migrant, samo dan kasnije, identifikovan je u Miralu sa dokumentima iz Slovenije. Prema informacijama sigurnosnih agencija BiH, oko 15 migranata hrvatski policajci su dovezli u dva kombija, dok je u trećem kombiju bio samo jedan migrant za kojeg se sumnjalo da je zaražen koronavirusom. Svi oni su izbačeni na granici sa BiH.

 

Polovinom decembra prošle godine međunarodna mreža nevladinih organizacija Border Violence Monitoring (BVMN) objavila je Crnu knjigu pushbackova u kojoj su sadržana svjedočanstva migranata o nasilju koje su doživjeli na vanjskim granicama Europske unije od strane hrvatske, slovenske, mađarske, italijanske i grčke policije. U 2020. godini na vanjskim granicama Europske unije policija je izbjeglice i migrante tukla, skidala im i palila odjeću, uzimala novac i telefone, uništavala stvari, držali ih zatvorene po garažama i kontejnerima bez pristupa hrani, vodi i toaletu, pucala i puštala pse na njih.

 

Na stotine svjedočenja o ponižavanju, zastrašivanju i premlaćivanju migranata i izbjeglica sadržano je u Crnoj knjizi pushback-ova objavljenoj simbolično na Međunarodni dan migranata. U Crnoj knjizi pushback-ova objavljena su i svjedočanstva migranata o nasilju hrvatskih policajaca.

Samo u aprilu prošle godine, prema podacima Amnesty International, zabilježeno je više od 1.600 slučajeva nezakonitog vraćanja migranta u BiH. Gotovo jedna trećina migranta i izbjeglica prijavila je batine, ukradene dokumente i telefone i verbalno zlostavljanje. Amnesty International tada je upozorio da se ovakvo postupanje hrvatske policije sve više čini kao namjerna politika odvraćanja budućih pokušaja ulaska na teritoriju Hrvatske.

 

U 2019. godini Dansko vijeće za izbjeglice (The Danish Refugee Council) zabilježilo je oko sedam hiljada slučajeva prisilnih deportacija i nezakonitih vraćanja migranata i izbjeglica od strane hrvatske policije u Bosnu i Hercegovinu. Većina nezakonitih vraćanja bila je praćena nasiljem i zastrašivanjem od strane hrvatske policije.

 

Mjesec dana kasnije, u julu prošle godine, stigla je i sudska potvrda da evropske države nasilno vraćaju migrante u BiH. Presuda austrijskog suda o nasilnom vraćanju migranata u BiH kompromituje i Sloveniju, ali i Hrvatsku, koja negira nasilje nad migrantima na granici sa BiH. Presuda je donesena u slučaju Ayouba N., kojeg je austrijska policija sa grupom drugih migranata privela a zatim ignorisala zahtjeve za azil. Slučaj je dokumentovala inicijativa Push-Back Alarm Austrija.

 

„Činjenica da je slovenska policija bez daljnjeg ispitivanja preuzela odbijene osobe, objašnjava naknadnu deportaciju u Hrvatsku a na kraju u BiH“, navedeno je u presudi.

 

Početkom 2021. godine četiri europarlamentarca Pietro Bartolo, Alessandra Moretti, Pierfrancesco Majorino i Brando Benifei pokušali su doći na granicu između BiH i Hrvatske da bi se uvjerili kako Hrvatska postupa prema migrantima ali ih je u tome spriječila hrvatska policija.

Posjeta europskih parlamentaraca došla je nakon mnogobrojnih svjedočenja migranata o zlostavljanju i nelegalnim pushbackovima u BiH. Do sada sve izvještaje medija, nevladinih organizacija kao i svjedočenja migranata Hrvatska je odbacivala navodeći da nisu tačna. Zbog toga nije bilo iznenađenje što su ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i načelnik Uprave za granicu i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Zoran Ničeno tada optužili europske parlamentarce da su nezakonito pokušali preći granicu te na taj način pokušali opravdati postupanje hrvatske policije. Stoga ne iznenađuju najave hrvatskih medija da bi posljednji snimljeni slučaj zlostavljanja migranata od strane hrvatske policije mogao proći sa blagim sankcijama za počinioce.