Deset mjeseci tišine: Nema pomaka u istrazi ubistva sarajevskih policajaca

Danas se navršava 10 mjeseci od ubistva dvojice sarajevskih policajaca. Automobil kojim su ubice pobjegle nije pronađen niti je tužilac donio odluku

Dok se fotografije ubijenih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića mogu naći u svim sarajevskim policijskim upravama, već deseti mjesec nema rezultata u istrazi koju vode MUP i Tužilaštvo KS-a. Prema riječima našeg izvora iz MUP-a, istraga je odavno zapela i već dugo nema nikakvih pomaka.

Početna teorija

Iz Tužilaštva KS-a kratko nam je rečeno da nema nikakvih informacija za medije i da se čeka tužilačka odluka. Interesantno je to da niko iz policije ne želi javno govoriti o ovom predmetu. Ministar MUP-a Admir Katica mjesecima odbija da se oglasi iako bi, kako sam tvrdi, imao šta reći. Čak ni mnogi penzionisani policajci ne žele ništa komentarisati, jer su im djeca zaposlena u policiji.

Policajci Šehović i Vujinović su, podsjetimo, ubijeni u zoru 26. oktobra 2018. u Geteovoj ulici, u C fazi Alipašinog Polja, sat i po prije završetka smjene. Bili su u službenom vozilu kada je na njih ispaljeno 30-ak metaka. Šehović je bio mrtav na licu mjesta, dok je Vujinović preminuo u KCUS-u. Istraga je počela s teorijom da su policajci stradali jer su naišli na kradljivce vozila.

Odmah je uslijedila serija hapšenja onih koji se mogu dovesti u vezu sa krađama vozila. U početku je Njegoslav Milinković imenovan kao glavni osumnjičeni, te je ubrzo uhapšen i još brže pušten, jer je imao alibi. Potom su uhapšeni Miloš Obradov, Stefan Samardžija i Srđan Sokolović, a potom i Srećko Trifković.

Advokat Bojan Veselinović tvrdio je da su se Obradov i Samardžija kritične večeri u 3.30 sati tukli s drugom ekipom u kafiću Mistik na Palama, vlasništvo Slobodana Đurića. Obradov je navodno potom otišao kući i snimljen je nadzornom kamerom pumpe Špric petrol. Međutim, Obradov i Samardžija su osumnjičeni za krađu Seat Leona.

Iako su pušteni nakon ispitivanja, ponovo su uhapšeni, te navodno pretučeni u policiji i pušteni. Nakon što su se obratili medijima, ponovo su uhapšeni i osumnjičeni za učešće u ubistvu policajaca. Konstantno su curile informacije iz istrage poput one da je Srećko Trifković 25. oktobra 2018. organizovao krađu Golfa VI na Alipašinom Polju i da su to trebali odraditi njegovi momci (Obradov i Samardžija). Navodno je to vozilo Srećko trebao dostaviti Boži Vukoji u Grudama, da bi ga ovaj zatim rastavio. Trifković je, navodno, Vukoji rekao da neće dovesti Golf, jer su njegovi “klinci u Sarajevu napravili sranje”.

Potom je objavljeno da je Trifković iz KPZ-a Zenica Tanji i Ferdi Vukoji slao prijeteće poruke putem mobitela, zbog čega mu je bio produžen pritvor. Njegova braniteljica Tatjana Savić je tražila da se pomoću baznih stanica telekoma utvrdi odakle su poruke stigle svjedocima, što su i uradili pripadnici SIPA, prenosi Oslobođenje.

- Ispostavilo se da je ta svjedokinja dobila prijeteće poruke iz Gruda, a ne iz Zenice. Potom je Trifković pušten iz pritvora i osumnjičen za ubistvo Damira Ostojića Šijana (43) i pokušaj ubistva njegove supruge Sandre Jošić iz Banje Luke. U srijedu je u banjalučkom sudu održana sjednica za produženje pritvora i čekam odgovor, kaže Savićeva i dodaje da je Trifković mogao još tri mjeseca ostati u pritvoru zbog sumnje da je ubio policajce, ali nije.

Nije Seat puška

- Pustili su ga, jer protiv njega nemaju ništa, nije prijetio nikome. Da stvar bude još smješnija, u slučaju ubistva Ostojića produženje pritvora je zatraženo jer je Trifković, kako je rečeno, sklon zastrašivanju i prijećenju svjedocima. Povremeno se puštaju u medije lažne informacije o tome da je neko od njih propjevao u zatvoru i odao imena ubica kako bi se izazvala nečija reakcija. Da je neko propjevao, uslijedila bi hapšenja, međutim, ona su izostala, ističe Savić.

Dodaje da su organi istrage pokazali nemoć činjenicom da za 10 mjeseci nisu pronašli čak ni Seat Leon.

“Na to gledam kao običan građanin. Nije to puška, pa da je možeš sakriti. Trebali su odmah pretražiti sve garaže, šume, jezera. Sve prevrnuti. Dosad se to vozilo moglo totalno rastaviti. Umjesto da istragu usmjere u nekom drugom pravcu, oni uporno čekaju da im ovih par momaka nešto priznaju”, zaključuje Savićeva.