Nemile scene iz Banja Luke nisu doprle do Vlade: Premijer tvrdi da je RS stabilna

Premijer RS-a Radovan Višković izrazio je danas u Banjoj Luci zadovoljstvo dinamikom konstituisanja republičke vlasti i usvajanja budžeta i programa ekonomskih reformi, kazavši da je RS pokazala efikasnost i institucionalnu stabilnost.

Na sastanku Viškovića sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovom izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom RS-a i Rusije. 

Iz Vlade RS-a do ovog momenta nisu se očitovali u vezi s nemilim scenama u centru Banja Luke, nedaleko od zgrade Vlade RS.

Sudeći prema ovoj "tišini" u Vladi, reklo bi se da hapšenje Davora Dragičevića, njegove supruge, opozicionara Borislava Borenovića, Draška Stanivukovića, Adama Šukala, zatim uklanjanja simbola grupe "Pravda za Davida" na Trgu Krajine, uopće ničim nije probudilo pažnju vlasti RS.

S druge strane opozicija poručuje da hapšenje roditelja Davida Dragičevića i nasilje koje danas policija provodi nad grupom "Pravda za Davida" predstavljaju čin institucionalnog progona osoba koje traže samo istinu i pravdu.

Transparency International u BiH (TI BiH) osudio je ponašanje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike, te napominje da hapšenja i privođenja novinara, građanskih aktivista, bivših i sadašnjih narodnih poslanika nisu ništa drugo do demonstracije sile i gušenje političkih i medijskih sloboda upotrebom represivnih sredstava.