Nenad Čanak: Rusija će se raspasti, Putin je uništava, a Dodiku treba suditi za veleizdaju BiH

.
Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, govori za Oslobođenje i O kanal po povratku iz Ukrajine.

UPRAVO STE SE VRATILI IZ UKRAJINE. ŠTA JE BIO POVOD POSJETE?

- Ne pristajem na to da budem talac dezinformacija, pošto znam da prva žrtva rata uvek bude istina, ne želim da budem ni na ruskoj ni na ukrajinskoj propagandnoj strani. Želeo sam sam da odem, da vidim o čemu se radi. U međuvremenu je dogovoren niz sastanaka sa zvaničnicima Ukrajine, tako da sam imao priliku da se sretnem s ljudima iz rukovodstva Kijeva i kijevske oblasti, razgovarao sam s gradonačelnikom Harkova, Buče, te sam obišao sve te prostore.

ČEMU STE SVJEDOČILI I ŠTA SU VAM REKLI SAGOVORNICI?

- Moram reći da su oni bili izuzetno iznenađeni time da je neko iz Srbije došao, jer se na samom ulasku u Ukrajinu osetila ta skepsa prema Srbiji, da tako kažem, zato što su pasoši Rusije, Belorusije i Srbije posebno tretirani. Svako ko ulazi s tim pasošem ima poseban tretman, uz davanje otisaka svih deset prstiju, fotografisanje...

ZLOČINI SOLDATESKE

Međutim, kada sam počeo da se srećem s ljudima, isključivo su pokazivali prijatno iznenađenje što je neko iz Srbije došao i jedino što su me zamolili je da govorim ono što sam video.

Dakle, da ne budem žrtva ničije propagande. Upoznali su me sa situacijom u koju sam se i sam uverio na terenu. Dali su mi cifre o, recimo, 486 žrtava u trenutku kada sam bio u kijevskoj oblasti. Znači, ubijenih. Bio sam u Buči, gde sam svedočio zločinima koje je napravila Putinova soldateska. Tu su u dvorištu crkve našli masovnu grobnicu sa 116 žrtava, od kojih je sve ijedna identifikovana. Među njima ima dece, žena. Potpuno je jasno, i to sam shvatio u razgovoru sa ženom koja je zamenica gradonačelnika kijevske oblasti, a iz Buče je, da su u Buču ruske trupe ušle bez borbe.

DA LI STE OBIŠLI I MJESTA NASELJENA ISKLJUČIVO RUSIMA? JESTE LI ČULI NJIHOVU STRANU PRIČE?

- Ja vam pričam o tim mestima. U Harkovu se nikad nije pričalo na ukrajinskom. To predgrađe je bilo naseljeno Rusima. Pokušaj da se agresija na Ukrajinu proglasi od ruskog fašističkog režima Vladimira Putina i njegove pomahnitale soldateske kao nekakvo oslobađanje zemlje i Rusa od ukrajinskog terora, priča je za malu decu. Vojnici koji su nas vodili na sastanak s gradonačelnikom su Rusi, Ukrajinci, Gruzini, Jermeni, iz svih naroda bivšeg SSSR-a. Nisam želeo da idem na teritoriju koja je pod kontrolom ruske države, ali Rusi su svuda okolo. Odveli su me u interventnu službu, tamo je brdo kasetnih bombi u kontejnerima gde se spaljuju. Uz opor osmeh komandant mi je rekao: “Da si došao juče, bilo je ovoga deset puta više. Ovo su količine od danas.”

KAD I KAKO BI SE MOGAO OKONČATI RAT IZMEĐU UKRAJINE I RUSIJE? KOJE JE NAJIZGLEDNIJE RJEŠENJE ZA CJELOKUPNU SITUACIJU NA TLU UKRAJINE?

- Ima jedna cinična, ali tačna izreka: Rat počinješ kad hoćeš, ali završavaš kad možeš. Stanje svesti Ukrajinaca u ovom trenutku je takvo da se oni neće predati.

To ne dolazi u obzir. Ukrajinci kažu da se može okončati kada poslednji ruski vojnik napusti zemlju. To je za Vladimira Putina nemoguće. Ako bi on to ovog momenta uradio, pokazao bi slabost, što bi dalo ideje mnogima, od Čečenije i svih koji žele da naplate Rusiji to što je pokazivala snagu. Ukoliko se pokaže da nije toliko jaka, doći će u poziciju ozbiljnih geopolitičkih promena, uključujući i raspad Rusije, u koji ja sve više verujem, jer Rusija u ovakvom formatu ne može da opstane. S druge strane, određeni evropski zvaničnici predlažu, prije svih predsednik Francuske Macron, da se naprave nekakvi ustupci Putinovoj Rusiji i da se delovi Ukrajine prepuste Rusiji. To je opet nešto što je nedopustivo za Ukrajinu. Onog momenta kada bi se to desilo, značilo bi da je otimanje teritorija silom legitimno i to bi onda značilo početak procesa koji bi zahvatio čitav svet, a naročito Evropu. Došli biste u poziciju da, ako to može tako, zašto severoistočna Bosna uz rusku pomoć ne bi postala suverena država? I to onda otvara Pandorinu kutiju beskonačnih ratova.

NAKAZNA POLITIKA

Jedino što ja vidim kao mogućnost za kraj rata je fizička likvidacija Vladimira Vladimiroviča Putina, pa da se na njega prenese kako je sve napravio u svom ludilu, da novo rukovodstvo kaže kako nije mislilo tako, da se povuku iz Ukrajine, a da Ukrajina napravi specijalni status za Krim, Donjeck i Lugansk. To bez promena u Rusiji neće ići.

PREDSJEDNIK HRVATSKE JE PRIJE NEKOLIKO MJESECI DOŠAO NA IDEJU DA HRVATSKA, SRBIJA I TURSKA RASPRAVLJAJU O BIH. IDEJU JE PRIHVATIO MILORAD DODIK. ŠTA MISLITE DOKLE ĆE OVAKVE IDEJE RJEŠAVANJA KLJUČNIH PITANJA UZ ASISTENCIJU DRUGIH BITI PRISUTNE NA BALKANU?

- To je odraz iste nakazne politike, koja uvek donosi žrtve, materijalnu štetu i propast društva. Da li je nešto velikosrpska ili velikohrvatska politika, nije uopšte bitno, jer sve te velikodržavne politike su mikroimperijalne priče. Odjednom je predsedniku Hrvatske prijatelj Dodik, koji je štetočina tog ranga da bih ja čak njegovo postupanje, da se dešava ovde, nazvao veleizdajom. Kada radiš protiv svoje države, ideš do te mere da na sastanku sa ratnim zločincem Putinom iza leđa staviš zastavu Bosne i Hercegovine, koju nikad nećeš da staviš jer je se gadiš, ti BiH uvaljuješ u glib u koji se Rusija uvalila sa Putinom. To je besramno i to na tzv. ekonomskom forumu, na kojem su bili, što je dobro ime za punk bend - Mile i talibani. Za veleizdaju BiH on bi morao biti suđen i osuđen. Bilo kakvo odlučivanje o BiH van BiH je nedopustivo i to treba shvatiti kao agresiju na ljudska prava svakog građanina Bosne i Hercegovine.

SLOVENIJA SVE GLASNIJE ZAGOVARA I TRAŽI KANDIDATSKI STATUS ZA BIH U EU. IMA NARAVNO JOŠ ZEMALJA KOJE SU ZA TO. KOLIKO JE VAMA OVA IDEJA MOGUĆA, JER BILO IH JE I RANIJE?

- EU je jedino rešenje. Nekad sam bio eurooptimista, a sada sam eurorealista, jer sam prepoznao jako mnogo loših, površnih poteza EU i prema Srbiji. To nije ekonomska zajednica u kojoj ćemo meriti koliki je krastavac, nego je pitanje sveta koji je krajem Drugog svetskog rata odlučio da toga više ne bude na tlu Evrope.

Foto:Arhiv