Nepoznat broj migranata u USK, neki su u šumama oko Bihaća

Procjenjuje se da više od 100 migranata svaku noć vozom dođe u Bihać. Nadležni u Unsko-sanskom kantonu kažu da je teško govoriti o tačnim podacima, koliko migranata trenutno boravi na području kantona. Od početka godine, evidentirano ih je 17 hiljada, a u ovim trenucima ih je u prihvatnim centrima u Bihaću i Velikoj Kladuši nekoliko hiljada. Migrante koji nisu smješteni u neki od prihvatnih centara, policija odvodi na Vučjak, a veliki broj njih nestaje u šumama oko Bihaća, u pokušaju da pređu hrvatsku granicu.

Bihaćke ulice pune su prolaznika i turista. Broj migranata vidno je smanjen u odnosu na ranije razdoblje. Sve migrante koji nisu smješteni u prihvatnim centrima na području grada, policija premješta u kamp Vučjak, nedaleko od Bihaća. Tako su omogućili da se migranti ne stacioniraju u gradskim parkovima. U MUP-u USK ističu i da je znatno smanjen broj krivičnih djela.

"To je nama pomoglo u velikoj mjeri, jer imamo mogućnost da ih dislociramo izvan grada. Međutim, njih je svakim danom sve više i više. Sve im je teže da pređu granicu, tako da ćemo sigurno imati dodatne probleme ukoliko se ne nađe način i prošire kapaciteti", kazao je Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP-a USK.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kaže da je nemoguće precizirati tačan broj ilegalnih migranata koji borave u Kantonu. Procjene govore da ih je oko 3.000 u prihvatnim centrima.

"Svaku noć dođe ih preko stotinu vozom iz pravca Sarajeva. Imate prihvatne centre Bira, Sedru, Veliku Kladušu, imate Vučjak. A imate ljude koji dođu i nestanu negdje, negdje u šumu, negdje oko Bihaća, kampuju, i niko živ ne zna koliko takvih ima", dodao je Fazlić.

Najveći broj ilegalnih migranata i dalje je u prihvatnom centru Bira. U poređenju sa uvjetima na Vučjaku, migranti kažu da su zadovoljni.

"Spavam u kampu. Imam policijsku dozvolu. Kamp je tu i tamo, ali mislim da je dobar, jer imamo svoj dio, i mjesto gdje možemo spavati", kazao je migrant iz Pakistana.

Sreli smo i pojedine, koji nemaju potrebnu dozvolu za boravak u Biri.

"Ovdje sam 15 dana. Nemam karticu za kamp. Policija mi kaže da ne mogu u kamp. Spavam vani svaki dan. Ne jedem, nemam novca", ispričao nam je njegov sunarodnjak.

Dok se kreću bihaćkim ulicama, migranti razmišljaju kako će preći hrvatsku granicu. Neki su pokušavali i šest puta – bezuspješno.

"Šest puta sam išao u Hrvatsku i dva puta u Sloveniju, i nazad", požalio se jedan migrant iz Pakistana.

Neizbježna tema u razgovoru sa migrantima je postupanje policije. Najviše prtužbi imaju na pripadnike hrvatskog MUP-a.

"Prvi put prije osam mjeseci, hrvatska policija me uhvatila i polomila nogu. Uzeli su mi telefon i novac - hiljadu eura, a telefon su mi razbili", kazao je drugi Pakistanac.

O ovakvim svjedočenjima upoznate su lokalne vlasti u Bihaću, ali kažu da to nije u njihovoj nadležnosti, pa su o svemu obavijestili državnu razinu. Saznanja o tome da hrvatska policija naoružana ulazi na teritorij BiH i vraća migrante potvrdili su u Predsjedništvu BiH, ali i ministar sigurnosti Dragan Mektić. Iz Hrvatske odlučno odbacuju takve optužbe.