Nepravda prema djeci iz Podrinja: Za prijem na fakultet moraju imati bodove eksterne mature koja u RS-u ne postoji

t
Prilikom upisa na fakultete Univerziteta u Tuzli, između ostalog boduje se i eksterna matura koju učenici s područja Tuzlanskog kantona polažu prilikom završetka svog srednjeg obrazovanja.

 

Eksterna matura boduje se s maksimalno pet bodova. To ne bi bio problem da eksterna matura postoji na području cijele Bosne i Hercegovine. Desetine učenika iz Podrinja koji su namjeravali upisati neki od fakulteta Univerziteta u Tuzli neće moći imati status redovnog studenta ili nikako neće biti primljeni na željeni fakultet zato što eksterna matura ne postoji u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, odnosno, dobijali su nula bodova kada je ova stavka u pitanju.

Roditelji djece iz Podrinja ogorčeni su zbog diskriminacije koja je počinjena nad njihovom djecom od strane obrazovnih vlasti ovog entiteta.

Damir Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) u Srebrenici i otac učenice koja je namjeravala biti redovan student Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli u razgovoru za Preporod.info ne krije svoje ogorčenje očitom diskriminacijom.

- Radi se o diskriminaciji povratničke djece, odnosno, radi se o diskriminaciji sve djece koja nemaju eksternu maturu. Imamo problem pravne prirode. Ja nemam vremena, jer nam dolazi dženaza, mi smo u Srebrenici zauzeti organizacijom dženaze, ali ja bih pokrenuo pravni postupak. Što se mene lično tiče, ja sam svoju priču s Tuzlom završio, ali želim da taj problem tematiziramo, da ga riješimo za budućnost, da naša djeca koja budu željela doći studirati u Tuzlu imaju ravnopravan status - govori Peštalić.

Peštalić ističe da je Univerzitet u Tuzli raspisao međunarodni poziv za upis na fakultete, a postavili su kriterij koji odgovara samo djeci s područja Tuzlanskog kantona.

- Eksterna matura se boduje s pet bodova, a pet bodova na ozbiljnom fakultetu je mnogo. Znate šta to znači. Naša djeca prilože maturski rad, to je jedino što mi imamo, jer eksterne mature nemamo. Mi to napišemo u molbi, skrenemo pažnju na to. Oni to ne boduju i naša djeca ne mogu da upišu fakultete. Nama ostaje da upišemo svoju djecu tamo gdje nema nikakvog interesovanja, a na fakultete poput Medicine, Elektrotehnike naša djeca odnosno djeca koja nemaju eksternu maturu ne mogu biti primljena - ističe Peštalić.

Radi se o klasičnoj diskriminaciji, nastavlja razočarano Peštalić, radi se o krivičnom djelu i, na kraju krajeva, radi se o nesistemskom djelovanju prema povratnicima.

- Pa gdje mi pripadamo? Očekivali smo, mi u Srebrenici, u Podrinju da će naš kanton, Tuzlanski, mi ga zovemo naš, očekivali smo da ćemo imati poseban tretman, da će naša djeca biti posebno tretirana, da će imati neke prednosti, da će im se kazati "obzirom na vašu važnost, na vaš život i borbu tamo, da sve ono što ste vi tamo uradili i koliko nam značite, imate posebne tretmane". A doživjeli smo da nas naš Tuzlanski kanton diskriminira i da nas dovode u poziciju da naša djeca imaju duševnu bol, da imaju probleme zbog toga, da nakon 13 godina školovanja u Podrinju i borbe sa sistemom RS-a koji ih uništava i izbore se, a onda ne mogu da upišu fakultet zato što im fali tih pet bodova koje oni ne mogu imati, jer jednostavno ne postoje. Eksterna matura je, ponavljam nešto što u RS-u ne postoji, nema je ni u Zeničko-dobojskom kantonu, nema je u mnogim kantonima, a oni vam to traže - kaže Peštalić.

Prema Privremenoj rang listi Fakulteta elektrotehnike u Tuzli, od 17 kandidata koji su primljeni kao samofinansirajući, a koji nemaju bodove sa eksterne mature, čak njih 14 bi bilo primljeno u redovne studente da te stavke o eksternoj maturi nema.

Od 120 kandidata koji su primljeni na redovan studij samo njih pet nisu imali bodove s eksterne mature. Četiri učenika koja nisu imali eksternu maturu je položilo prijemni ispit, ali nisu primljeni ni kao redovni ni kao samofinansirajući studenti.

- Roditelji iz Podrinja žele da Vlada Tuzlanskog kantona ispravi ovu nepravdu. Ovo govorim i kao građanin, ali i kao roditelj djeteta koje je oštećeno. Što se mene lično tiče, nije važno, ali želim da budem pri ruci, da se izborimo za djecu koja će naredne godine upisivati fakultete u Tuzli - govori Peštalić.

Peštalić je u dokumentaciji napisao i molbu gdje je skrenuo pažnju da djeca iz Podrinja nemaju eksternu maturu i da to imaju u vidu i da makar boduju maturski rad.

- Naravno, to oni nisu uradili, jer nemaju odluku Vlade. Oni će raditi po odluci Vlade. Nama je ostala mogućnost da se žalimo, ali će oni odbiti žalbu. Ima mogućnost da tužim, ali nemam vremena, jer se moram posvetiti pripremi za dženazu. I bolje je da se ovo rješava na način da se skrene pažnja, da se Vlada uozbilji, sjedne i riješi to. To je tako lahko riješiti - govori Peštalić govoreći da su roditelji oštećene djece spremni i na proteste pred Vladom Tuzlanskog kantona.

Govori da je veliki broj diskriminisane djece, ali i da je samo jedno dijete ogroman je to problem. Ne smije biti prepreka, morat će biti uklonjene.

- Pitanje je koliko djece nije htjelo ni pokušavati zbog toga. Ovdje se radi o tome da li Tuzlanski kanton želi da bude samo to, kanton za sebe. Druga stvar, ako ste raspisali konkurs s ovom odlukom o eksternoj maturi, onda je moralo da piše prijemni ispit za djecu Tuzlanskog kantona, a ne prijemni ispit na međunarodnom i državom planu - napominje Peštalić.

Oni nemaju pravo da vrednuju eksternu maturu, tvrdi on, zato što to nije prihvaćeno na državnom nivou.

- Zašto Sarajevo ne boduje eksternu maturu, imaju i oni eksternu maturu, ali je ne boduju. Hvala Bogu pa smo papire predali i u Sarajevo, i tamo se eksterna matura ne boduje. Oni su oštetili i diskriminisali našu djecu, to je neshvatljivo - kaže Peštalić.

Govori kako je određene odgovorne ljude upozoravao na ovu problematiku, skretao pažnju i oni su obećali da će riješiti taj problem.

- Nisu ništa uradili. Oni su svjesno oštetiti našu djecu, poručili su nam svojom odlukom da ne pripadamo njima, da nismo dio njih. Evo približava nam se i 11. juli, svi su tada zainteresirani da se slikaju sa nama, svi su zainteresirani da kažu kako im je Srebrenica svetinja, a onda svojim odlukama sprečavaju budućnost naše djece. Gdje će se oni školovati, u Bijeljini, Banjoj Luci? Meni to ništa ne treba, sada kada bi mi ponudili da moje dijete bude asistent na prvoj godini, ne treba mi to, neka hvala. Ali za budućnost djece, za budućnost ovih krajeva itekako ćemo se boriti da se to otkloni - kaže na kraju Peštalić.

Pokušali smo dobiti odgovore i od nadležnih s Univerziteta u Tuzli i Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovore na pitanja koja smo im proslijedili.