Ko su Dveri: Neprijatelji BiH koji žele njen raspad i nezavisnost RS-a

U kolovođu protesta u Beogradu i Srbiji, koji za cilj imaju rušenje Aleksandra Vučića i vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) izrastao je Boško Obradović i njegov Srpski pokret Dveri.

Zašto je to bitno za nas u Bosni i Hercegovini? Zbog toga što čovjek koji želi srušiti vladajuću stranku i doći na vlast u Srbiji ne krije svoje fašističke i umobolne ideje o raspadu Bosne i Hercegovine.

Prvo lice protesta u Beogradu: Boško Obradović, znate li ko je on

Vrlo otvoreno je Boško Obradović o tome govorio na brojnim konferencijama za štampu, a njegove najbliže pristaše potvrdile su to i prilikom ulaska u zgradu RTS-a u subotu navečer.

"Gase nam državu, uzimaju nam 19% teritorije. Ovako nam je pao Knin, ovako nam je Priština ušla, Sarajevo su nam uzeli", govorio je prilikom ulaska u RTS jedan od Obradovićevih pristaša dok se sam Obradović ubjeđivao s ljudima s RTS-a da mu dozvole vanredno obraćanje naciji u drugom dnevniku. (od 0:20 do 0:50 na videoprilogu, op. a.) 

Obradović je prije dvije godine postao instant zvijezda čiji se govor masovno dijelio društvenim mrežama. Klasičnim narativom o tome kako od prava LGBT osoba postoje važnija pitanja poput obespravljenih radnika za koje država ne brine te gej lobijima koji preuzimaju inače tradicionalno i vjerski orijentirano društvo Obradović je oduševio nacionaliste.

Prije dvije godine na konferenciji za štampu Obradović je bez imalo ustručavanja govorio kako je Bosna i Hercegovina "vještačka tvorevina" i kako se njegov pokret Dveri zalaže za nezavisnost entiteta Republika Srpska.

"Ono što je stav pokreta Dveri kada je u pitanju Bosna i Hercegovina jeste da je to jedna vještačka država koja je nasilno napravljena i koja je nefunkcionalna. Svi ovi pokušaji da se Bosna i Hercegovina održi kao vještačka država jednostavno nemaju nikakvog smisla. Vama je poznato da se mi zalažemo za nezavisnost, odnosno osamostaljenje RS-a i njeno pridruživanje Srbiji i mislim da je to prava perspektiva razvoja srpskog naroda s obje strane Drine u ovom vijeku", rekao je Obradović 2017. godine (od 07:00 na  videoprilogu). 

Koliko su Dveri fašistički pokret koji želi nastaviti ono što su započeli Karadžić i Mladić, a to je genocid i uništavanje Bosne i Hercegovine oslikalo se upravo u ovoj izjavi Boška Obradovića.

"Ono što su Dveri do sada radile uliva nadu. Mogu da vam kažem ono koliko ja imam kontakta sa svojim bivšim studentima, sa ljudima, Dveri uživaju najveću podršku i povjerenje u ovoj zemlji", mišljenje je Simlje Avramov o pokretu Dveri. I nije nikakva tajna da je Avramov koja je nedavno preminula u 101. godini života bila jedan od najžešćih pristaša pokreta Dveri.

Smilja Avramov, profesorica Pravnog fakulteta u Beogradu i članica Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), tog zloglasnog proizvođača ekstremnog srpskog nacionalizma koji je i "skuhao" agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Avramov je, naime, bila stručni konsultant Slobodana Miloševića, tačnije, po svjedočenju Stipe Mesića, šef njegovog tima u dogovoru "razgraničenja" Srbije i Hrvatske u BiH.

"U toj komisiji bio je i profesor Duško Bilandžić. Kada mi je rekao da je izabran u tu komisiju, rekao samo mu: "Duško, jesi li ti normalan, pa to je komisija za podjelu Bosne", nakon čega se on povukao", govorio je Mesić.

Upravo prema Bilandžiću, Avramov je "glavnu opasnost za Srbiju i Hrvatsku vidjela u Muslimanima koji su se već povezali sa svjetskim islamom, i tako prijete i Srbima i Hrvatima".

"Muslimani se prostiru na golemom teritoriju – u BiH, u Sandžaku, na Kosovu, Albaniji. Islamsku opasnost od balkanskih muslimana identificirala je i jedna studijska grupa NATO-a, koja u njima vidi mostobrane prodora Azije u Evropu. Zato bi Europa podržavila naš udar na Muslimane... BiH treba razoriti", govorila je Avramov, zapisao je Bilandžić u svojim "Memoarima"...

Za Dveri u Srbiji često kažu kako su nasljednici i sljedbenici Dimitrija Ljotića i njegovog pokreta ZBOR koji je tokom Drugog svjetskog rata imao uzore i vodilje u desničarskim i fašističkim strankama Italije i Njemačke. Dimitrije Ljotić je 1941. godine organizovao dobrovoljačke jedinice u službi Vermahta. Ljotić je bio idejni vođa i načelnik za moral Srpskog dobrovoljačkog korpusa, čiji su pripadnici, po njemu nazivani ljotićevci, ubrzo postali ozloglašeni zbog učešća u masakru u Kragujevcu i drugim gradovima.

Upravo je Obradović pisao za časopis Nova Iskra koji za cilj ima nastavak ljotićevske ideologije. Poslije se Obradović nevješto pravdao kako kod "Dimitrija Ljotića ceni njegov hrišćanski pogled na svet i antikomunizam, ali je protiv zboraškog jugoslovenstva i kolaboracije za vreme Drugog svetskog rata".

 

Boško Obradović i njegov pokret Dveri dakle nastavlja samo put koji je ranije utrla profesorica Avramov, a koju su redom podržale praktično sve vlasti u Srbiji od Miloševića do danas. No, čini se da ideja takozvane Velike Srbije punim plućima "diše" u Bošku Obradoviću koji se želi dočepati vlasti u državi naših istočnih susjeda. Vlasti koja bi opet za cilj imala, kako to kaže profesorica Avramov - razaranje Bosne i Hercegovine.