Neradnici se rasipaju, a na narodu štede / Svetlana Cenić: To svijet vidio nije!

bh parlament

Brojne reakcije stigle su jučer na usvajanje državnog budžeta za 2022, kojim je predviđeno povećanje plata izabranim i imenovanim političarima za 500 maraka

Dok cijene goriva u Bosni i Hercegovini ruše sve rekorde, a slijede ih cijene osnovnih životnih namirnica, bh. parlamentarci, među najplaćenijim u regiji, na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH izglasali su sebi povećanje plata za 500 KM kroz usvojeni budžet za ovu godinu. Plata policajcima i vojnicima povećana je za 80 KM. Niti jedna stranka nije uložila amandman kojim bi se to pokušalo korigovati. Na istoj sjednici zbog manjka glasova iz RS-a odbijena je rasprava o akcizama i privremenoj suspenziji carinskih stopa kod ulaska goriva u BiH. To je slika i prilika bh. stvarnosti u kojoj se vlast davno otuđila od naroda iako se stalno u narod zaklinje.

- Mogli su to oboriti i mogli su ranije dogovoriti da se ide nekom skalom. Ovako, to vam je ono ko ima najviše, njemu najviše, ko ima najmanje, daj mu najmanje. To svet video nije, takva načela raspodele javnog novca. Najviše u državnoj javnoj upravi ima onih koji rade za platu od 1.000 - 1.200 maraka i njima date najmanje, a najviše neradnicima koji blokiraju vlast, koji dolaze jednom-dvaput mesečno, koji ulaze u izbornu kampanju... Ali, pošto se ovaj narod ne buni, on pristaje na sve i onda je licemerno sad tražiti da se u Domu naroda ispravljaju greške, kaže ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.

U PDV SE NE DIRA

Damir Arnaut (NS) naveo je da su SNSD, SDA, HDZ i DF izglasali najnemoralniji budžet u historiji svog nečasnog vladanja. Arnaut je jučer uputio i amandman na Ustav BiH kojim bi se omogućilo smanjenje, a zabranilo povećanje plata i drugih naknada funkcionerima u državnim institucijama.

Iz SDP-a, čiji poslanici su glasali protiv, poručuju da “sramno povećanje plata članovima Predsjedništva BiH, ministrima i poslanicima mora biti ukinuto”. Navode i to da odricanje od povećanja plate nekoliko pojedinaca nije rješenje.

O kakvoj drskosti se radi, govori podatak da je posljednje uvećanje plate jednom parlamentarcu veće od prosječne penzije u FBiH

- Ovakav budžet treba potvrditi i Dom naroda, te ima još malo vremena za adekvatnu reakciju i Predsjedništva BiH i Vijeća ministara, ali i delegata u Domu naroda koji, nadamo se, razumiju šta su njihove kolege u Predstavničkom domu učinile svojom podrškom budžetu, kažu u SDP-u.

Mira Pekić (PDP) smatra da nema nikakvog opravdanja za sramotno povećanje budžeta zajedničkih institucija na čak 1.073.600.000 KM.

- Ova vlast, osim silom, vlada i trošenjem, po mantri: samo daj za kabinete, za njihove telefone, za njihove reprezentacije, za njihovo gorivo, a ništa za narod. Ovo je najjednostavniji i najkonkretniji opis njihovog prijedloga budžeta za 2022. godinu, kazala je Pekić.

Ističe da je vlast prijedloge o smanjenju cijene goriva i smanjenju stope PDV-a svrstala u rizike i uporedila poslaničke inicijative za olakšavanje narodu i privredi sa, ni manje ni više, crnim tržištem.

- Nije bilo potrebe za povećanjem budžeta za plate zaposlenih, jer i u budžetskom okviru ima prostora za usklađivanje i povećanje plata u zajedničkim institucijama. Nije bilo potrebe povećavati izdvajanja za ionako velike privilegije funkcionera, a upravo su to uradili, rekla je Pekićeva.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH i lider SDA Bakir Izetbegović obznanio je da će cjelokupan iznos za koji će biti uvećana njegova primanja u Domu naroda PSBiH nakon usvajanja budžeta usmjeriti u humanitarne svrhe.

Cijene namirnica svaki dan su sve više / Didier Torche

- Taj iznos ću do kraja mandata uplaćivati organizaciji Pomozi.ba. Od svih zastupnika i delegata SDA u PSBiH, ministara i zamjenika ministara iz SDA u Vijeću ministara BiH ću zatražiti da razliku u primanjima, također, usmjere u humanitarne svrhe, naveo je Izetbegović na Twitteru.

Kako je saopštio, “SDA će hitno kreirati i u proceduru uputiti izmjene zakonskih rješenja koje će podrazumijevati umanjenje najviših primanja zvaničnika na državnom nivou, a povećanje plaća službenika sa niskim primanjima”.

- SDA je podržala usvajanje budžeta iako smatramo da je povećanje ionako previsokih primanja državnih parlamentaraca nepotrebno i dodatno produbljuje jaz u primanjima. Usvajanje budžeta institucija BiH, nakon kontinuiranih višegodišnjih političkih blokada, omogućit će normalno funkcionisanje države i njenih institucija, naveo je Izetbegović.

Govoreći o dijelu koji se odnosi na povećanje plata, drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako se nada da ima dovoljno pameti da se nađu rješenja za zaštitu najranjivijih kategorija.

I kad kradu, kažu da je to u skladu sa zakonom

- Oni svi i kad kradu naočigled svih nas, kažu da je to u skladu sa zakonom. I sad su svi našli izgovore, eto da ne ruše budžet, pa su povećali sebi plate. Znate u čemu živimo i znate da nijedna vlast nije uradila apsolutno ništa da zaštiti kupovnu moć. Ali, nikad nisu pokazali empatiju ni u bilo kakvim krizama ni u bilo čemu, ni u pandemiji, ni u inflaciji. Ne bi, u krajnjoj liniji, napravili od ove države ovo što je danas i na šta smo spali da postoji empatija, da postoji javni interes, kaže Cenić.

Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata SIPA, ističe da su policajci dijelom zadovoljni zbog povratka iznosa primanja na 2009. godinu.

- Međutim, imajući u vidu da je vrijednost novca mnogo manja danas nego 2009, ostaje taj gorak osjećaj. Bitno je istaći da je Sindikat ukazivao na ove probleme oko razlike u povećanju. Sindikat kao sindikat podržava povećanje osnovice, međutim bitno je izmijeniti koeficijente za obračune plate. Razdvojiti državne službenike od imenovanih zvaničnika. Trenutno smo u istom zakonu i ista zakonska rješenja su za sve. I ta zakonska rješenja kažu da je jedna osnovica za sve, kaže Kahrimanović.

Dodaje da je Sindikat ukazivao da trenutno postoje u parlamentarnoj proceduri izmjene i dopune Zakona o platama, gdje se koeficijenti pomjeraju za 0,20 do čina višeg inspektora, odnosno zvanja stručni savjetnik.

- Time bi se linearno povećala plata svim radnicima, izvršiocima, do iznosa od 100 maraka. Te izmjene su usvojene u Predstavničkom domu i zapele su u Domu naroda. Hitnu proceduru su oborili delegati iz Kluba srpskog naroda i trenutno je prihvaćena skraćena procedura. Očekujemo na sljedećoj sjednici Doma razmatranje tog prijedloga, kaže Kahrimanović.

Podvlači da nema mogućnosti izmjena budžeta po pitanju usvajanja osnovice u smislu da se neko izdvoji iz povećanja.

A GDJE SU ZAKONI?

- Niko od tih koji su se jučer protivili nije pokrenuo procedure izmjene Zakona o platama, da tim ljudima koji imaju koeficijent 10, taj koeficijent skine na šest pa neka ide ista osnovica. Sve dok se ne izmijene ti koeficijenti i način obračuna plate, imenovani zvaničnici će svakim povećanjem osnovice dobiti mnogo više od onih koji rade, podvlači Kahrimanović.

Predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić ističe da povećanje plata političarima penzioneri vide kao “krajnju drskost i bezobrazluk, imajući na umu šta rade i koliko su radili, koliko su održali sjednica i koliko su donijeli zakona”.

- Sad podići linearno plate za 500 KM, gdje je prosječna penzija u FBiH 460 maraka, 40 manje od njihovog povećanja, to je za svaku osudu. Ukupno predviđeno redovno usklađivanje penzija u ovoj godini od 1. januara iznosi 7,3 posto i isplaćeno je retroaktivno 5. maja. Sada od 1. juna još 3,5 i kad se zbroji sve skupa, to je oko 11 posto, kaže Mehić.

U RS-u penzije su ove godine povećane dva puta i to za 14 posto.