Nermin Kljajić: Bišćaninu 27 puta provalili u kuću

Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK), potvrdio je za “Avaz” da se sutra u Sarajevu nastavljaju razgovori o nadzoru nad migrantskom krizom na području USK.

Pored njega, sastanku sa predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije, ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem i direktorom Službe za poslove sa strancima Slobodanom Ujićem prisustvovat će i premijer USK Mustafa Ružnić te policijski komesar Mujo Koričić.  

- Želimo da konačno riješimo pitanje zatvaranja migrantskih centara “Bira” u Bihaću i “Miral” kod Velike Kladuše i odlučni smo da izmjestimo migrante izvan naseljenih područja. Država nije ozbiljno pristupala problemu migrantske krize u Krajini, ali mi nećemo odustati od tog prijedloga, čak i po cijenu da ih, u skladu sa zakonom, budemo sami morali izmještati – kategoričan je Kljajić. 

Do sada se spominjalo da bi migranti iz gradova mogli biti izmješteni na periferna područja Bosanskog Petrovca, Bihaća, ali i Bužima.  

- Zasigurno ćemo naći najbolje rješenje kako bi migranti bili na jednom mjestu, jer policija, koja ionako nema dovoljno kadra, sada mora djelovati na četiri lokacije gdje su oni smješteni. Stanje je pogotovo alarmantno, jer nama svake večeri talgo vozom iz Sarajeva stigne između 100 i 150 migranata – pojašnjava Kljajić.  

Da građani USK nisu bez razloga uznemireni, jer migranti narušavaju sigurnost, potvrđuje i statistika, koja kaže da je u prva tri mjeseca bilo 79 krivičnih djela, a u čitavoj prošloj godini 74. Iza većine stoje migranti.

- Do sada smo u graničnom pojasu pronašli dvadesetak ukradenih vozila, koja su pretrpjela oštećenja. Svakodnevne su i provale u privatne objekte, a jednom građaninu u blizini “Bire” migranti su čak 27 puta provalili u kuću. Prije nekoliko dana, imali smo osam napada migranata na građane, koje su pokušali opljačkati. Htjela nam država pomoći ili ne, mi ćemo ih sami izmjestiti - poručuje Kljajić.

Izmještanjem migranata iz gradova, kaže Kljajić, lakše će se moći otkriti i oni građani koji iznajmljuju privatni smještaj migrantima, čime krše zakon. Inače, prema zvaničnim podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, među migrantima je do sada registrirano skoro 200 onih koji konzumiraju droge.