Nermin Ogrešević: Sporazum s Trojkom i dalje važi

nermin
Dodao je i to da ne žele biti u sendviču između "Trojke" s jedne, i SDA i DF-a

 

Lider Narodnog evropskog saveza (NES) Nermin Ogrešević, gostovao je na Face TV, te tom prilikom je ocijenio veoma važnim činjenicu da je formirana Vlada USK koja će imati dvotrećinsku podršku u Skupštini USK.

 

 

- Mislim da je to glavno obilježje formirane koalicije u USK (SDA, NES, SBiH i DF)", rekao je večeras Ogrešević gostujući na Face TV-u.

Period nestabilnosti

No, kako je naveo, do toga nije došlo preko noći ili naprasno.

- Mi jesmo bili opredijeljeni izrazito da formiramo sa svojim partnerima (Osmorka) vlast i većinu u USK. Međutim, jednostavno nije išlo. Mislim da USK nije trebao još jedan period nestabilnosti i nemogućnosti da se rade ozbiljni poslovi.

 

Jednostavno, na neki način uz sve naše napore i nerazumijevanje u konačnici naših partnera, mi smo bili u situaciji da formiramo ovu parlamentarnu većinu", pojasnio je Ogrešević.

Osvrnuo se i na to da li će se ova nova koalicija iz USK preliti i na federalni nivo.

- Mi nismo vodili takve razgovore niti smo preuzeli bilo kakve obaveze u tom smislu kad je u pitanju razgovor oko formiranja parlamentarne većine u USK. Imamo potpisan sporazum sa našim partnerima na nivou FBiH i mi smo se dosad držali tog sporazuma -

Prema njegovim riječima, taj sporazum i dalje važi, "mada ga je "trojka" prekršila formiranjem državne vlasti bez nas sa Dodikovim SNSD-om i Čovićem. 

Nisu prihvatljiva rješenja

- Ali, evo, mi se držimo sporazuma koji je još uvijek na snazi u FBiH - istakao je.

Dodao je i to da nisu ušli sa bilo kakvim kalkulacijama.

- Nama je pitanje ustava, i FBiH i države, i državne imovine nadstranačko. I svako zadiranje u ustavne promjene, da li na nivou entiteta ili BiH, za nas je vrlo bitno pitanje - naveo je Ogrešević.

Naši stavovi su poznati, rekli smo da je jedini naš uslov - ako dođe do intervencije visokog predstavnika - za nas nisu prihvatljiva jednokratna rješenja samo za ovaj trenutak", potcrtava Ogrešević.

SDA zna naše stavove

Na pitanje je li ga u Sarajevu, gdje je prije nekoliko dana i potpisan sporazum o formiranju vlasti u USK, lider SDA Bakir Izetbegović pitao hoće li sa SDA i na federalnom nivou, Ogrešević kaže:

- SDA je upoznata s našim stavovima i mi se toga držimo. Imamo potpisan sporazum, imamo obaveze prema našim partnerima, tako se ponašamo i tako ćemo se ponašati - kazao je.

Dodao je i to da ne žele biti u sendviču između "trojke" s jedne, i SDA i DF-a, s druge strane. 

- Mi imamo svoje stavove. Svjesni smo svog kapaciteta i uloge - navodi Ogrešević.

Mirna Krajina

Ističe i to da je odgovornost za stanje u državi, osim SDA, snose i HDZ BiH, a naročito SNSD.

- Mišljenja smo da barem u FBiH naši partneri moraju pokazati taj novi kvalitet. U ovom trenutku je sigurno - imamo partnere - "osmorku". Samo što mi nismo "trojka", mi smo blok NES-SBiH", istakao je Ogrešević.

Dodao je da nije optimističan u pogledu rokova o kojima je jučer govorio lider HDZ-a BiH Dragan Čović, da će Vlada FBiH biti formirana do 6. aprila.

- Krajina je mirna. A mirna Krajina - sigurna Bosna. Mislim da su građanima već bile dosadile dosadašnje krize na rubu parlamentarne većine u USK - dodao je Ogrešević.