Nermina Ćemalović, informisala je danas Mustafu Ružnića, premijera USK i Razima Halkića, dopredsjedavajućeg Skupštine USK o epidemiološkoj situaciji i mjerama kako bi se suzbilo širenje epidemije korona virusa

Jhh

Epidemiološka situacija je usložnjena. Pogoršava se, posebno u gradu Bihaću gdje je trenutno registrovan 61 od ukupno 203 klastera na području USK. Broj ukupno testiranih je 10 156 od čega je bilo 1248 pozitivnih. Od toga oporavilo se 886 osoba. Nažalost imamo 71 smrtni slučaj.
 

Trenutno je aktivnih 291 a u zadnja 24 sata imamo 36 novih slučajeva od čega 16 u Bihaću. U zadnja 24 sata bila su i dva smrtna slučaja. Zbog činjenice da raste i broj oboljelih među zdravstvenim radnicima Krizni štab Ministarstva zdravstva odlučio je da se režim rada zdravstvenih ustanova vrati na sistem iz marta te da se reorganizuje rad unutar zdravstvenih ustanova. Kada je u pitanju održavanje nastave, preporučeno je Ministarstvu obrazovanju da prati situaciju te da, gdje je potrebno, uvodi online nastavu i to na određeno vrijeme, informisala je ministrica zdravstva.

Premijer Kantona je predložio da se Unsko-sanski kanton obrati Federaciji BiH da ovaj nivo vlasti preuzme odgovornost u upravljanju epidemiološkom krizom na području Federacije BiH s obzirom da se u nekoliko kantona  pogoršava situacija.

Preporuke koje federalni nivo upućuje moraju se vratiti u formu naredbi, stav je Kriznog štaba Ministarstva zdravstva USK, kao i da se Unsko-sanskom kantonu odobri veća kvota dnevnih testiranja, jer samo 50 testova dnevno za cijeli USK je premalo, ukazala je dr Ćemalović.

- Apelujem na građane Unsko-sanskog kantona da poštuju mjere kriznih štabova i  zdravstvenih institucija, a našim građanima u dijaspori savjetujem mjere opreza i praćenje naredbi iz država u kojima borave. Oni imaju potrebu i moraju imati pravo da dođu svojim kućama. Sjećate se koliko smo se borili da ne prolaze rigorizne mjere karantina na granici, jer oni dolaze svojim porodicama, naravno da će ih čuvati. To je taj zaštitički refleks koji ih vodi kući i kad je najteže. Svi zajedno, u prvim danima po izbijanju pandemije, zajedničkim naporima i, prije svega zbog odgovornosti građana, imali smo dobre rezultate i ja vjerujem da ćemo na takav način svi doprinijeti da ponovo stabilizujemo stanje, kazao je premijer Ružnić.

Dopredsjedavajući Skupštine ukazao je na potrebu svakodnevnog praćenja situacije i pravovremenog reagovanja u skladu sa potrebama.

- Odgovornost je i na Kriznom štabu i na građanima pojedinačno. Čuvajući sebe čuvate i zdravlje svojih najbližih, time čuvate i cijelu zajednicu.Samo tako možemo izbjeći ponovni lockdown kakav smo imali u martu. Niko ne želi novi lockdown a samo zajedničkom odgovornošću možemo to izbjeći, poručio je dopredsjedavajući Halkić.