Nešić: Kad vam Milorad Dodik nešto kaže znajte da je istina uvijek suprotna od toga

asd
Niko nikome ne može natovariti muke na vrat koliko čovjek sam sebi, kaže Nešić

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić u današnjem saopštenju je naveo da je „predsjednik SNSD-a još jednom dao priliku narodu da ponovi osnovno političko gradivo - dragi građani, kad vam Milorad Dodik nešto kaže znajte da je istina uvijek suprotna od toga“.

Definicija kredita

-Gospodine Dodik, definicija kredita jeste povjerenje jedne strane da obezbijedi novac ili resurse drugoj strani, gdje druga strana ne uzvraća nikakvu vrijednost u tom trenutku (stvara se dug), već umjesto toga daje obećanje da će vratiti novac ( ili neku drugu vrijednost u istoj količini) u kasnijem periodu. Drugim riječima, to je kao da Vi, srpski narod u BiH poštujete pa kad Vas Narodna skupština obaveže na nešto Vi povjerenje vratite poštovanjem odluke. Dakle, kao što je ono Vaše bilo glasanje o Centralnoj banci BiH a ne običan mail, tako je ovo sad dug, a ne poklon – piše u saopćenju.

Sredstva koja je MMF odobrio BiH po osnovu specijalnih prava povlačenja na osnovu kvota, BiH će morati da vrati.

-Novac koji se vraća je kredit! Ovakve aranžmane regija već poznaje. Srbija je prvi ovakav aranžman sklopila 11. juna 2001. u iznosu od 200 miliona specijalnih prava vučenja, tj. oko 293,7 miliona evra (42,76% kvote), kao finansijska podrška daljim makroekonomskim i strukturnim reformama (Press Release No. 01/31). Odobrena sredstva su iskorištena u četiri jednake tranše, a otplaćena su u periodu od marta 2004. do maja 2006. godine – kaže Nešić.

Produženo finansiranje

Također je naveo da je 13. maja 2002. godine odobren je trogodišnji Aranžman za produženo finansiranje, u ukupnom iznosu od 650 miliona SPV, odnosno oko 909,38 miliona eura što predstavlja 138,98% kvote (Press Release No. 02/25), kojim je podržan ekonomski program stabilizacije i reformi. Odobrena sredstva su u potpunosti iskorištena u 12 tranši, a prijevremeno su otplaćena tokom 2006. i 2007. godine.

-Niko nikome ne može natovariti muke na vrat koliko čovjek sam sebi. Nažalost po Vas, predsjedniče SNSD-a, proteklih mjeseci niste nikoga ubjedili da ste pobjednik, svi znaju da smo na evropskom ekonomskom dnu i u samo par nedjelja od neuspijeha da postanete čobanin smatrajući nas sve ovcama koje vas moraju slijediti uvrijedili ste djecu ove zemlje i njihove roditelje vređajući one koji su otišli trbuhom za hljebom. Niko Vas se više ne boji, narodu je bolje da što manje radite jer će tako zemlja biti u manje lošem stanju kada kabinet zamjenite domom, radnim stolom i pisanjem memoara – zaključio je Nešić.