Nešić prezentovao izvještaj o radu, govorio i o optužbama da je popisivao Bošnjake koji idu na džumu

nešic
Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić predstavio je danas na konferenciji za medije aktivnosti Ministarstva u prvih 100 dana rada kao i ključne planove i prioritete koje namjeravaju realizovati u narednom periodu.

 

Nešić je rekao da oni u ministarstvu žele da njihov rad bude transparentan i dostupan javnosti, kako bi predstavili gdje smo postigli dobre rezultate ali smo spremni i na argumentovane kritike koje mogu poboljšati njihov rad.

Nešić je rekao da su od februara, od kada je on na čelu Ministarstva sigurnosti, realizovali ključne zadatke koji su su bili fokusirani na ispunjavanje uslova na putu ka evropskim integracijama, posebno nakon dodjele statusa zemlje kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji, jačanja regionalnih odnosa i poboljšanja saradnje i povjerenja sa nižim nivoima vlasti.

Između ostalog, Nešić je istakao i uspostavljanje operativne saradnje sa EUROPOL-om, pripreme za realizaciju ponuđenog sporazuma o saradnji sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX), kao i brojne sastanke sa evropskim zvaničnicima.

Istaknuta je i pomoć BiH Turskoj nakon razornih zemljotresa, gdje su spasioci iz BiH iz ruševina izvukli 30 preživjelih, kao i milion KM finansijske pomoći ovoj zemlji, kao i brojne druge aktivnosti.

Na kraju je zaključio da je njegova namjera, kao ministra sigurnosti da usmjeri svoje aktivnosti na promovisanje efikasnosti, etičnosti i profesionalizma, kako u radu, tako i u odnosu sa građanima, te strateškim partnerima u cjelokupnom sigurnosnom sektoru u BiH i regiji.

"Nedavno smo iskusili da je opravdan i zakonit postupak kontrole prisustva na radnom mjestu, od strane pojedinaca predstavljen kao napad na vjerske slobode. Ponavljam, moj cilj je disciplina i pojedinci izvrčući činjenice štite neradnike. Mi imamo veliku odgovornost prema građanima i BiH kao zemlji kandidatu za članstvo u EU. U narednom periodu očekuju nas veliki izazovi i ozbiljan rad na ispunjavanju 14 uslova Evropske unije", naveo je Nešić.