Nešić tvrdi da se Dodik nema čime pohvaliti: Vama je dobro dok ljudi u RS preživljavaju

.
Toliko ste nas zadužili, da je javni dug ove godine po prvi put bio veći nego u Federaciji

 

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić reagovao je na Dodikovo hvalisanje o ekonomskim rezultatima rekavši kako mu nije jasno odakle mu to s obzirom da narod u RS-u živi sve gore i gore, što najbolje pokazuju i podaci da smo po životnom standardu među tri najsiromašnije zemlje u Evropi.

- Toliko ste nas zadužili, da je javni dug ove godine po prvi put bio veći nego u Federaciji, a ako već hoćete da se poredite sa Francuskom onda morate da kažete da se Francuska zadužuje sa kamatom od 0,18 odsto, a vi ste nas u Londonu zadužili sa kamatom 4,75 odsto i to je pravi pokazatelj ekonomske snage i koliko javni dug opterećuje budžet zemlje. Kada se već hvalite koliko proizvodimo struje i kako čak 35 procenata struje izvozimo, zašto onda povećavate cijene privredi za više od 30 odsto, čime ugrožavate njihovo poslovanje i radna mjesta? Pa nisu poskupili ni naš ugalj, ni naša voda iz rijeka, da bi povećali cijenu struje privredi i time poskupili sve druge proizvode i usluge, kaže Nešić.

Prema njegovim riječim, plate i penzije je već pojela inflacija, cijene hrane su porasle za više od 30 odsto, ulje je skuplje za više od 50 odsto, brašno za 55 procenata, meso 30 do 60 odsto, dok je i cijena goriva na pumpama veća za 50 odsto.

- Prosječna plata od 520 eura, kojom se hvalite, nije dovoljna ni da se pokrije trošak hrane iz sindikalne potrošačke korpe, što znači da većina zaposlenih u Republici Srpskoj nema dovoljno novca ni da prehrani svoju porodicu. Vama lično je sigurno bolje, ali svaka kuća u prosjeku duguje bankama 6.750 KM, što je povećanje od pet odsto za samo pola godine, navodi lider DNS-a.

Konačno, tvrdi Nešić, Republiku Srpsku je u posljednjih osam godina napustilo više od 200.000 mladih ljudi, zbog čega se ova zemlja polako i sigurno gasi i nikakva prazna priča o ekonomskim uspjesima to ne može da promjeni, prenosi Srpskainfo.