Neslaganja oko raspodjele prihoda od 36,8 miliona KM

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula izjavio je večeras da ukupno neslaganje u vezi s raspodjelom prihoda od indirektinih poreza po prebijanju duga Federacije BiH (FBiH) prema Republici Srpskoj iznosi 6,8 miliona KM, na šta još treba dodati 30 miliona KM po osnovu presude tužbe Srpske prema UIO.

"Kada se to uzme na 52 milijarde KM, koliko je od osnivanja UIO prikupila prihoda od indirektnih poreza, i kada se vidi koji je to procentualni odnos prema neslaganjima u vezi s raspodjelom, nema potrebe da se neusvajanjem koeficijenata usporava cjelokupan proces raspodjele tih prihoda", rekao je Džakula za Alternativnu televiziju.

On je podsjetio da Upravni odbor UIO još nije usvojio koeficijente raspodjele prihoda, te naveo da neće detaljnije kometarisati sudsku presudu po tužbi Republike Srpske protiv UIO, dodajući da se skidanjem sredstava po presudi stvaraju problemi u radu Uprave.

Džakula je naglasio da će UIO sprovesti svaku odluku o raspodjeli koja bude dogovorena, kao što je činila i do sada.

"Prijedlog Uprave za ubuduće biće da se koeficijenti za raspodjelu usvajaju automatizmom, a da kasnije, ukoliko neko sumnja u njih, ima mehanizme provjere i poravnanja prihoda", istakao je Džakula, dodajući da su koeficijenti za raspodjelu matematičko, a ne političko pitanje.

On je podsjetio da je u prošloj godini UIO prikupio rekordnih 7,6 milijardi KM, te da je za devet mjeseci ove godine u odnosu na taj rekordni nivo registrovan rast od 5,9 odsto i naplaćeno je 5,936 milijardi KM prihoda.

Džakula je dodao da je to oko 309 miliona KM više nego u istom periodu 2018. godine, te da je osnovni razlog povećanja naplate - finansijska disciplina.

Izvor: