Nesposobnost SDA politike ilustruje suspenzija Unske pruge

Dok se isčekuje sutrašnji dolazak talgo voza u Bihać, euforija SDA kadrova Unsko-sanskog kantona će ipak ostati u sjeni negativne činjenice o sporazum u vezi državne granice s Republikom Hrvatskom, i uspostave teretnog saobraćaja prema Kninu, koje će još morati pričekati jer je Republika Hrvatska jednostrano suspendovala međudržavni sporazum u željezničkom saobraćaju koji regulira granične prijelaze Martin Brod i Čapljina, i tako onemogućila privredni razvoj, kako Unsko-sanskoga kantona.

Ali, postavlja se pitanje zašto je Hrvatska politika i diplomatija povukla ovakav potez? Drugi odgovor ne nalazimo osim u surovoj realnosti krajiške politike predvođene SDA kadrovima s kojima komšije preko granice ne žele ništa imati. Sporazum je bio potpisan u vrijeme dok je SDP stranka vodila državu, a sad kada nacionalno-jednoumna stranka koja okuplja okorjele kriminalce i neonacionaliste vodi Unsko-sanski kanton, susedi neće da im pruže ćejif da se kite perjem Unske pruge već odlučili da to malo zamrznu do boljih vremena.

Kako dozvoliti vlasti da otvori prugu Bihać-Knin, kad ni obične migrante ne može rješiti. Uostalom, Hrvatska je u Evropi i granica sa BiH joj je, s te strane, iznimno važna, pa ne želi otvoriti vrata mogućim migrantskim upadima preko željezničkog saobraćaja. 

Naravno, SDA to neće tako prikazati, već nastoji da o tome govori kao o još jednom aktu mržnje prema Bošnjacima, muslimanima i Krajišnicima, što je apsurd i smiješna teorija. Krivca trebaju tražiti u svojoj nesposobnosti i činjenici da su svima omrzli i da svi samo čekaju dan kada će SDA izgubiti vlast.