Nestanak struje danas pokazao koliko je važno imati svoje solarne panele na krovu

solar

Danas je u 12.25 minuta, zbog kvara u prenosnoj mreži u Crnoj Gori, pao elektroenergetski sistem i u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Veliki dio regije i milioni ljudi ostali su bez električne energije i to je trajala do nekih 15 sati, kad se postepeno počelo vraćati napajanje potrošača.

U samo par sati, svi smo mogli uvidjeti koliko je krhka energetska sigurnost i koliko smo nespremni na bilo kakve nepredviđene situacije, koje čak ne moraju biti ni u našoj zemlji, kao što je današnji slučaj.

Svi sistemi koji su isključivo oslonjeni na električnu energiju i mrežu, su pali, a to je prouzročilo mnoge štete, ekonomske i druge gubitke.

Zamislite situacije da ste ostali u liftu, kao hiljade građana širom regije, jer vaša zgrada nema alternativno napajanje u ovakvim situacijama.

Ili u garaži, jer vaša vrata na struju se nisu mogla otvoriti. Ili ono što je posebno bilo zastrašujuće danas, desetine turista na žičari, na ogromnim temperaturama se samo zaustavilo u zraku i čekalo satima da se pokrene sistem i bezbjedno dođu do izlaza.

Prodavnice koje imaju u ponudi ‘hladni program’ ili mesnice koje nisu imale alternativnu struju, kao uostalom i svako domaćinstvo koje ima frižider, posebno na ovim temperaturama ako nemaju nekoliko sati električne energije primorani su baciti mnoge namirnice ili meso koje su čuvali u svojim frižiderima i zamrzivačima.

Cijene struje na svim berzama regije su drastično skočile.

I svi ovi potrošači, osim onih koji su već osigurali svoje agregate ili svoje solarne elektrane su danas i nadalje će biti u problemima jer se ovakvi ‘ispadi sistema’ mogu očekivati češće.

One zgrade koje su već instalirale svoje solarne sisteme, nisu imali problem sa zastojima lifta, ili sa otvaranjem vrata od garaža ili kapija. Stambeni objekti i kuće koje su već ‘pokrile’ svoje krovove svojim solarnim panelima danas uopšte nisu osjetili da se nešto dešava i da je na djelu kolaps i pad elektroenergetskog sistema. Jer, oni imaju vlastitu energiju i funkcionišu neovisno od mreže, pogotovo kad je dan i ima sunca ili je vedro.

“Zadnjih mjeseci je veliki interes za postavljanje vlastitih solarnih panela, a u prilog tome ide i olakšana procedura i smanjenje cijena nabavke i ugradnje opreme i solarnih elektrana za vlastite potrebe.

Standardni paket opreme koja je dovoljna da zadovolji potrebe za vlastitom potrošnjom jednog domaćinstva se otprilike otplati iz ušteda od smanjenja računa za struju za 5-7 godina. I umjesto da plaćaju više račune za struju elektrodistribuciji, sve se više građana odlučuje da investira u vlastite solarne elektrane, smanje račune za struju i od tih ušteda otplate svoje solare na vlastitim krovovima. Kod nas su dodatno aktivni zadnjih sedmica jer je otvorena ljetna akcija nabavke opreme po sniženim cijenama i ista još uvijek traje, a mnogi će zahvaljujući ovome ubrzo biti osigurani svojom vlastitom energijom i problemi pada elektroenergetskog sistema kao što je današnji, njih neće uopće pogađati”- izjavili su iz kompanije Sve za solar Cazin.

Za više informacija i za nabavku vaše opreme u ovoj kompaniji možete ih posjetiti na lokaciji Cazin- Šepići ili pisati na info@svezasolar.ba ili zvati na 062 581 113.