Nestašica Ventolina u apotekama BiH: Pacijenti susreću probleme s dostupnošću inhalatora

,

U posljednjih deset dana, apoteke koje pripadaju JU Apoteke Sarajevo suočavaju se s nestašicom rastvora Ventolin, važnog bronhodilatatora koji se koristi za inhaliranje. Iako su javne ustanove poput Apoteka Sarajevo imale zalihe do prošle sedmice, trenutno se suočavaju s poteškoćama u nabavci ovog važnog lijeka.

Situacija je slična i u privatnim ljekarnama, gdje se također primjećuje nestašica rastvora Ventolin, a pacijenti se suočavaju s izazovima u pronalaženju alternativa. Iz apoteke Delfin ističu kako nemaju informacija od dobavljača o mogućem datumu nove dostupnosti lijeka.

Dok traje ova nestašica, pacijenti koji ovise o inhalacijama Ventolinom, poput onih s astmom, suočavaju se s ozbiljnim poteškoćama.

Prim. dr. Enisa Mulalić, pedijatrica, objašnjava da je Ventolin bronhodilatator koji pomaže širenju bronha, što je ključno kod alergijskih reakcija i problema s disanjem uzrokovanih suženim bronhima ili nagomilanim sekretom.

U Republici Srpskoj također se susreće s istim problemom, gdje pacijenti izvještavaju o nemogućnosti pronalaženja rastvora Ventolin u apotekama u Banjoj Luci. Neki pacijenti ističu da čak ni zamjenski proizvodi nisu dostupni na policama apoteka.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH ističu da do sada nisu zaprimili prijave nositelja dozvola o nestašici Ventolina.