Nesvakidašnja nagradna igra: Majka i kćerka osvojile putovanje u svemir

.
Iskusit će čari svemirskog turizma

 

„Virgin Galactic“ objavio je imena putnika koji će prvi iskusiti čari svemirskog turizma ovog mjeseca, i to kao dobitnici nesvakidašnje nagradne igre.

Među njima su se našle osamnaestogodišnja studentica škotskog Univerziteta Aberdin i njena majka.

Poletjet će iz Novog Meksika u četvrtak

Anastasija Majers (Anastatia Mayers) i njena majka Keiša Šahaf (Keisha Schahaff) bit će prve majka i kćerka koje će letjeti u svemir. One će, također, biti prve osobe s Kariba koje će krenuti na taj put. Poletjet će iz Novog Meksika u četvrtak.

Keiša je bila na putu za Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi izvadila vizu kćerki za studije u Britaniji, a na letu iz Antigve za London odjednom joj se pojavio oglas, prenosi 021.rs.

- Ispunila sam nagradnu igru i onda odjednom, nekoliko mjeseci kasnije, dobivam dopise u kojima piše „vi ste među 20 najboljih finalista“, zatim među pet najboljih i na kraju da sam pobjednica. Odjednom, ko mi ulazi u dvorište? Ričard Branson (Richard). Cijeli tim je jednostavno uletio u moju kuću govoreći „ti si pobjednica, ideš u svemir“ – rekla je Keiša.

Prilika da ode u svemir

Anastasija kaže da ju je njena odluka da otputuje s Kariba na studije u Škotsku dovela do prilike da ode u svemir.

- Da nisam nasumično odabrala Univerzitet Aberdin i da nismo morali da idemo velikim zaobilaznim putem kako bismo dobili moju vizu - ne bismo išle u svemir - kaže ona.

Studentica druge godine filozofije i fizike kaže da je odlazak na studije u Škotsku bila jedna od najvećih odluka u njenom životu, ali je "dovela do toga da se događaju veličanstvene stvari".

Misija pod nazivom „Galactic 02“ drugi je komercijalni svemirski let „Virgin Galactica“, a prvi s klijentima koji plaćaju.

Oglašena cijena bila je 450.000 dolara. Misija „Galactic 01“ provedena je u junu i dosegla je visinu od 85 kilometara. Smatra se da će druga misija pokušati da ide istim putem. Anastasija, koja će biti druga najmlađa osoba koja je otišla u svemir, kaže da se nada da će to iskustvo moći da iskoristi da inspiriše druge. 

Foto: Instagram