Nevakcinisanoj djeci zabranjeno kretanje na javnim mjestima u jednom dijelu New Yorka

Rockland County u New Yorku proglasio je vanredno stanje zbog epidemije morbila. Zabranjeno je nevakcinisanoj djeci da se kreću javnim prostorom nakon što su potvrđena 153 slučaja zaraženih osoba.

Svako ko prekrši ovu zabranu bit će kažnjen sa 500 američkih dolara i kaznom od šest mjeseci zatvora. Djeci koja nisu vakcinisana zabranjen je ulazak u škole, šoping centre, restorane i bogomolje. Za sada je izdata na 30 dana, prenosi Klix.ba.

Ova odluka je donesena nakon što je rapidno povećan broj zaraženih u Washingotnu, Californiji, Texasu i illinoisu.

Procenat vakcinisane djece rapidno je pao u SAD-u, a roditelji kao razlog navode vjerska i filozofska uvjerenja kao i to što smatraju da vakcina izaziva autizam.

"Nećemo mirno sjediti dok su djeca u našoj zajednici ugrožena. Ovo je kriza javnog zdravstva i vrijeme je da upalimo alarme", rekao je Ed Day, načelnik okruga.

Najveća koncetracija oboljelih u ovom mjestu je u ultraortodoksnoj jevrejskoj zajednici, javlja New York Times. Strahuje se da će se proširiti na područja oko New Yorka u kojima su već zabilježeni slučajevi ospica.

U 2018. godini zabilježeno je više od 82.000 slučaja širom Evrope što je tri puta veći u odnosu na 2017. godinu. Svjetska zdravstvena organizacija kazala je da je antivakcioni pokret jedna od najvećih globalnih prijetnji u 2019. godini.