Nevin proveo 13 godina u zatvoru: Njemačka mu za svaki dan treba isplatiti 75 Eura

g
Nijemac Manfred Genditzki proveo je 13 godina u zatvoru zbog ubistva, sve vrijeme tvrdeći da je nevin i tražeći novo suđenje. Presuda je stigla u petak – Genditzki je oslobođen.

 

Sada je vrijeme. Čuli ste glas koji ste čekali gotovo 14 godina – rekla je Elisabeth Ehrl, predsjednica sudskog vijeća, na sudu u Münchenu.

Optuženi je trnovit put prošao sa strpljenjem vrijednim divljenja. Država mu, dodala je, sada mora nadoknaditi štetu zbog nepravomoćne presude.

Gendicki je mirno dočekala presudu, no u sudnici je bilo i suza.

Slobodu za Genditzkog tražila je ne samo obrana, nego i državno odvjetništvo – ne samo zbog sumnje da je ubio staricu, nego i da se zločin uopšte dogodio. Stručnjaci su izjavili da je starica možda ili čak vjerovatno umrla u nesreći.

Genditzki, koji danas ima 63 godine, osuđen je 2010. na sudu u Münchenu na doživotni zatvor. Sudsko vijeće tada je bilo uvjereno da je u oktobru 2008. nakon svađe staricu, za koju je radio kao spremačica u mjestu Rotah-Egern, udario u glavu i potom ga udavio u kadi.

Optužbe je uvijek negirao, čak i u posljednjem suđenju. “Htio bih reći da nisam kriv. I to je to.”

Nakon što je konačno oslobođen, slijedi mu odšteta za koju mnogi kažu da je premala. Prema podacima Ministarstva pravosuđa, za svaki dan proveden u zatvoru dobit će 75 eura.

To je ukupno 368.400 eura za više od 13 godina tijekom kojih nije mogao vidjeti djecu i propustio rođenje unučadi. Do prije nekoliko godina naknada za takve slučajeve iznosila je samo 25 eura po danu.