Nevrijeme zahvatilo ultramaraton u Kini, 21 osoba smrtno stradala

kina

Na ultramaratonu u subotu u kineskoj sjeverozapadnoj pokrajini Gansu, uslijed ekstremno hladnog vremena, smrtno je stradala 21 osoba, javili su državni mediji u nedjelju.

Utrka na stotinu kilometara počela je u živopisnom turističkom mjestu na zavoju Žute rijeke, druge najduže rijeke u Kini. Ruta utrke prolazi kroz duboke kanjone na krševitom terenu.

Trka je počela u subotu ujutru dok su njeni učesnici nosili majice kratkih rukava i šorceve po vedrom danu, sudeći po fotografijama postavljenim na društvene mreže.

Oko podneva u subotu, tokom planinskog dijela utrke, temperatura je naglo opala uz ekstremno hladnu kišu i vjetar, saopćili su zvaničnici na brifingu za novinare u nedjelju.

Ukupno 172 osobe učestvovale su u trci. Do nedjelje je potvrđeno da je 151 učesnik, uključujući i one koji su se povrijedili, na sigurnom, javila je državna novinska agencija Xinhua.

Osam osoba bilo je povrijeđeno do nedjelje u osam sati ujutro, po pekinškom vremenu, saopćili su zvaničnici.

Masovna spasilačka operacija u kojoj je učestvovalo 1.200 spasilaca, pokrenuta je uz pomoć dronova, radarskih detektora i opreme za čišćenje terena, prenosi Xinhua.

Posljednji nestali trkač pronađen je mrtav oko 9.30 sati u nedjelju, javila je državna televizija.

Klizište pokrenuto nevremenom također je omelo spasilačke napore, saopćili su zvaničnici iz Baiyina, grada oko 1.000 kilometara zapadno od kineske prijestonice Pekinga, prenosi Reuters.