The New York Times o zagađenju zraka u BiH: Sarajevo ima najveće koncentracije zagađenja u Europi

O dramatično visokom nivou zagađenja na Balkanu, a prije svega u Bosni i Hercegovini i Srbiji pišu i najpoznatiji svetski mediji. Ugledni ” The New York Times” navodi da su veće gradove u balkanskim državama posljednjih dana pogodili opasni nivoi smoga, što je podstaklo nezadovoljstvo među građanima, ali i zvanična upozorenja stanovništvu da ostane u zatvorenom prostoru i izbjegava fizičku aktivnost.

Odmah na početku teksta, list napominje da je Vlada Srbije sazvala hitan sastanak radi rješavanja problema u srijedu, ubrzo nakon što je vrhunac zagađenja vazduha tokom vikenda izazvao hitne mjere u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu.

U izvještaju američkog programa za zaštitu životne sredine prošle godine se navodi da Sarajevo ima najveće koncentracije zagađenja vazduha u Europi, dok u proseku ljudi koji žive na zapadnom Balkanu izgube do 1,3 godine života od zagađenja vazduha, piše ” The New York Times”.

Hrvatska policija u srijedu je također pozvala građane Zagreba da koriste javni prijevoz i izbjegavaju bicikle ili skutere.