New York vraća lockdown, Pariz se djelomično zatvara, a u Češkoj izvanredno stanje

Korona
Širom svijeta i Europe ponovno se uvode stroge mjere protiv koronavirusa.

 

New York je vratio lockdown u devet kvartova, Pariz uvodi djelomično zatvaranje, a u Češkoj je proglašeno izvanredno stanje, dok se ostatak svijeta priprema na jesenski val zaraze koronavirusa, a potom i zimu.

 

New York vraća lockdown u devet kvartova

New York predviđa zatvaranje škola, restorana i trgovina koje nisu nužne u devet četvrti Brooklyna i Queensa, gdje je u velikom porastu broj novooboljelih od covida-19 nakon mjeseci iznimno opreznog popuštanja mjera ograničenja. 

"Predlažem da od 7. listopada zatvorimo sve škole i trgovine koje nisu nužne u devet četvrti", izjavio je demokratski gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio na konferenciji za novinare. On je naglasio da očekuje pristanak guvernera države Andrewa Cuoma kao potvrdu te odluke. 

Ako ta mjera bude potvrđena, prvi put će američka metropola morati ponovo uvesti mjere ograničenja nakon što je bila model opreza i dobrog vođenja epidemije nakon jakog udara pandemije u proljeće, kada su umrle 24.000 ljudi

"Njujorčani su naporno radili na obuzdavanju covida-19 i ovaj prijedlog ne iznosimo olako", naglasio je gradonačelnik. "Ali u gradu znanost ima glavnu riječ u odlukama i radimo ono što nam je preporučeno", dodao je, implicitno kritizirajući Trumpovu vladu i republikance optužene da su olako shvatili virus.  

 

Od devet kvartova šest je u Brooklynu

Od tih devet četvrti šest se nalazi u Brooklynu, u područjima jake zastupljenosti ortodoksne židovske zajednice, a tri su u Queensu, od kojih jedna blizu zračne luke John F. Kennedy.

Za tih devet četvrti je zajedničko da im se stopa pozitivnih zadržala iznad tri posto posljednjih sedam dana, unatoč brojnim intervencijama zdravstvenih službi koje kontroliraju nošenje zaštitnih maski, zadržavanje razmaka i potiču ljude na testiranje. 

U šest od tih devet četvrti stopa pozitivnih je iznad 5,6 posto i čak doseže 8,3 posto u četvrti Borough Park u Brooklynu, gdje se prije 10 dana jedan židovski aktivist sukobio sa zdravstvenim djelatnicima i kritizirao nošenje maski. 

Bez obzira na porast broja slučajeva covida-19 u dijelovima grada, država New York jedna je od samo 18 saveznih država SAD-a u kojima se broj zaraženih nije značajnije povećavao u posljednja dva tjedna.

Devet saveznih država u posljednjih je sedam dana izvijestilo je o rekordnim povećanjima broja zaraženih, većinom na srednjem zapadu i zapadu, gdje je hladnije vrijeme natjeralo stanovnike u zatvorene prostore.

Samo u subotu je u četiri države, Kentuckyju, Minnesoti, Montani i Wisconsinu, došlo do rekordnih povećanja broja novih slučajeva, a na nacionalnoj razini registrirano je gotovo 49.000 novih slučajeva. Tijekom proteklog tjedna rekordna povećanja zabilježile su i države Kansas, Nebraska, New Hampshire, South Dakota i Wyoming, po analizi agencije Reuters.

Zdravstveni stručnjaci već dugo upozoravaju na to da bi niže temperature mogle natjerati ljude u zatvorene prostore i tako potaknuti novi val širenja virusa. Na američkom srednjem zapadu ovih su dana najviše dnevne temperature oko 10 stupnjeva Celzija.

 

Pariz uvodi djelomični lockdown, od utorka zatvoreni barovi, strože mjere restoranima

Pariz uvodi najviši stupanj mjera za sprječavanje širenja koronavirusa, što znači da će dva tjedna, počevši od utorka, biti zatvoreni svi barovi, dok će restorani morati provoditi nove zaštitne mjere kako bi ostali otvoreni, priopćeno je iz ureda francuskoga premijera.

Ured predsjednika francuske vlade Jeana Castexa priopćio je da na području Pariza nije primijećen napredak, nakon što su u glavnome gradu prošloga tjedna prihvaćena sva tri vladina kriterija za uvođenje najvišega stupnja mjera za sprječavanje širenja koronavirusa.

Na području Pariza rad od kuće sada mora biti na prvom mjestu "više nego ikad", a u sveučilišnim predavaonicama ne smije biti popunjeno više od pola njihovih kapaciteta, priopćeno je iz Castexova ureda.

Pojačane restrikcije počet će se primjenjivati od utorka.

"Te mjere, nužne u borbi protiv širenja virusa, primjenjivat će se dva tjedna na području Pariza i tri departmana koja ga okružuju", dodaje se u priopćenju.

Da bi se u gradu provodile mjere najvišega stupnja, broj novozaraženih mora biti veći od 250 na 100.000 stanovnika i 100 na 100.000 među starijom populacijom, dok je najmanje 30 posto kreveta na intenzivnoj njezi rezervirano za oboljele od koronavirusa.

Prije tjedan dana restorani i barovi zatvoreni su na dva tjedna u Marseilleu, gradu na jugu Francuske i žarištu širenja zaraze u drugom valu, što je izazvalo prosvjede i neuspješan pokušaj pravne bitke.

 

Restorani u Marseilleu moći će se otvoriti ranije uz iste nove mjere.

Francuska je u nedjelju imala 12.565 novozaraženih koronavirusom, a tijekom proteklog tjedna 893 oboljela primljena su na intenzivnu njegu.

 

U Češkoj zbog koronavirusa ponovno na snazi izvanredno stanje

U Češkoj je od ponoći ponovno na snazi izvanredno stanje zbog "vrtoglavog porasta" infekcije koronavirusom.

Vlada premijera Andreja Babiša odlučila je proglasiti izvanredno stanje, što znači ponovno ograničavanje okupljanja i više kazne za one koji krše epidemiološke smjernice.

Izvanredno stanje već je bilo na snazi od polovice ožujka do polovice svibnja, ali ovoga puta granice će ostati otvorene.

Što se tiče događanja i okupljanja, maksimalni broj sudionika bit će deset u zatvorenim i dvadeset na otvorenim prostorima.

 

Rekordan broj zaraženih u petak

Profesionalni sport bit će bez gledatelja. Tvrtke, dućani i restorani nisu obuhvaćeni novim pravilima.

Novi rekordni broj dnevnih zaraza dosegnut je u petak s 3792 nova slučaja.

Po Europskom centru za kontrolu bolesti, u Češkoj je na 100.000 stanovnika zaraženo njih 303,3 u zadnjih 14 dana.

Samo u Španjolskoj je po tom parametru stanje lošije, jer ona ima prosjek od 319,3.

Češka, zemlja s nešto više od 10 milijuna stanovnika, ima ukupno 82.446 zaraženih i 727 preminulih.