Neymarov san o trofeju Svjetskog prvenstva gasi odlazak u zatvor!?

.
Nevjerovatne vijesti dolaze o Neymaru.

 

Fudbaler PSG-a nedavno je izjavio kako mu je san da konačno osvoji Svjetsko prvenstvo u Brazilu za šta će novu priliku ove jeseni imati u Kataru, a također je kazao i kako trofej Lige prvaka uskoro stiže u Pariz.

Ipak, njegove snove mogao bi srušiti ni manje ni više nego zatvor. Prijeti mu i do pet godina života iza rešetaka.

Sve zbog optužbi za korupciju i financijske malverzacije prilikom dogovaranja transfera iz Santosa u Barcelonu 2013. godine. Optuženici u slučaju su i bivši predsjednici Blaugrane, pa čak i sami klubovi. Čekali smo 10 godina da saznamo pravu cijenu transfera Brazilca.

Neymara je optužio DIS, koji je 2009. dogovorio 40 posto svojih prava na vrijednost idućeg transfera talentovanog Brazilca. Sada advokati tvrtke pokušavaju dokazati da taj iznos nikada nije primljen.

Službeni iznos koji je Barcelona platila Santosu i javno objavljen 2013. je 17 miliona eura. Tako je DIS dobio 6,8 miliona eura. Tek nakon gotovo desetljeća saznali smo koji su iznosi dogovoreni tijekom pregovora.

Prema posljednjim informacijama, Katalonci su za Neymara neslužbeno trebali ukupno platiti više od 80 miliona eura. Najviše novca, 60 miliona eura, navodno je dobila tvrtka Neymarovog oca. 25 miliona je otišlo Santosu. DIS stoga nije dobio razmjeran iznos.

"Neymar je, uz pristanak svojih roditelja, čelnika Barcelone i Santosa, iznevjerio povjerenje koje su mu dali vlasnici DIS-a", rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak advokat Paulo Nasser.

Optuženi u slučaju su Neymar, ali i bivši predsjednici Barcelone - Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu (2013. bio je potpredsjednik - nap.a.). DIS, kao i FAAP (Brazilsko udruženje profesionalnih sportista) traže za Neymara do pet godina zatvora zbog financijske prijevare i korupcije.

Osim toga, očekuju odštetu u iznosu od 149 miliona eura i suspenziju zvijezde PSG-a za vrijeme trajanja kazne.

Privatni tužitelji također traže pet godina zatvora za Sandra Rosella i Josepa Mariju Bartomeua, kao i sedam i po godina suspenzije s rukovodećih pozicija i 195 miliona eura odštete.