Nezapamćen skandal trese državu: Žandarmerija RS preuzela kontrolu nad granicom BiH!

 

Žandarmerija Milorada Dodika preuzela je kontrolu istočne granice Bosne i Hercegovine – piše danas novinska agencija Patria.

Tvrde to izvori agencije Patria u Graničnoj policiji BiH i dodaju da pred ovim problemom svi zatvaraju oči. Zbog manjka graničnih policajaca u ispomoć se zbog migrantske krize na granicu šalju pripadnici dvije državne policijske agencije – SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT).

Pomenute agencije po svojoj zastupljenosti odražavaju etnički sastav Bosne i Hercegovine, međutim, ono na šta upozoravaju naši izvori iz Granične policije je činjenica da se pripadnici MUP-a RS također šalju na granicu, čime se promijenio balans etničkog sastava privremenih čuvara bh. granice.

Zbog toga danas na istočnoj granici omjer po etničkoj pripadnosti izgleda tako da su dvije trećine pripadnici srpskog naroda, dok ostatak čine Hrvati i Bošnjaci.

Izvori Patrije tvrde da u patrolama koje štite granicu duž Drine i malim dijelom pored Save nalazi se jedan policajac Granične policije i dvojica, a negdje i trojica policajaca MUP-a RS. Milorad Dodik, odnosno ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač u posljednje vrijeme forsiraju Žandarmeriju kao jedinicu koju šalju na granicu.

Navode i da se često dešava da patrole budu potpuno etnički čiste od Bošnjaka i Hrvata, jer u patrolu ide Srbin iz Granične policije i dva pripadnika Žandarmerije RS.

Drugim riječima ako Jedinica Granične policije Zvornik danas ima na terenu četiri patrole u njima su četiri granična policajca i osam, a ponekad 10 policajaca Žandarmerije iz Banja Luke.

Dodik je dakle tiho pod kontrolu svoje poluvojne formacije stavio istočnu granicu države, a samim tim i entiteta RS. Sve to čini zahvaljujući direktoru Granične policije BiH Zoranu Galiću, te političkim neznalicama u Sarajevu. Čovića ne moramo ni spominjati, Dodik mu je stari drug.

Lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH tako stvara novu poluvojnu formaciju, jača je brojno, a sve plaćaju građani Bosne i Hercegovine, tačnije poreski obveznici ove države plaćaju “ispomoć” Žandarmerije na istočnoj granici, a zapravo je riječ o kontroli granice koju suprotno zakonima ove zemlje sve više obavlja Žandarmerija RS.

Osim nacionalnog disbalansa, koji se stvara dolaskom Žandarmerije na granicu, postoji i druga, puno opasnija posljedica. Žandarmeriju, kao i MUP RS kontrolišu isključivo Dodik i njegovi ljudi. A to u svakom slučaju koji ne podrazumijeva mir može biti veliki problem po Bosnu i Hercegovinu.

Zbog toga dvojac Dodik i Čović vjerovatno i ne dopuštaju popunu jedinica u Graničnoj policiji BiH, dok poslovično letargični Izetbegović vjerovatno ni ne zna šta se dešava u Graničnoj policiji BiH, a tek ne zna šta Dodik radi na istočnoj granici BiH.

Postavlja se pitanje kome to odgovara da već tri godine Granična policija nije popunjena po njenom ustroju, a pogotovo kome je u interesu da ne poveća broj predviđenih policijskih službenika zbog migrantske krize. Galiću i njegovom zamjeniku Fahrudinu Halaču to vjerovatno i nije u interesu, jer bi im ostalo manje novca za stimulacije sekretarica.

Također, na prethodno pitanje može se nadovezati i upit kako to da ima novca za plaćanje Dodikove Žandarmerije na granici, a nema za popunu Granične policije.

Izvori Patrije u Graničnoj policiji tvrde da ovoj policijskoj agenciji nedostaje 350 graničara, a kojim bi se balansirao nacionalni sastav po popisu stanovništva, ali i bolje štitila granica. Čini se da je još strašnije da se balans na granici narušava sa 120 pripadnika poluvojne Žandarmerije.

Ogorčeni policajci Granične policije BiH kažu nam da su oni zapravo postali vozači pripadnika Žandarmerije RS, koja je izašla na granicu BiH.

Za sve je opet i iznova kriva politika, odnosno Parlament Bosne i Hercegovine, koji ne želi odobriti prijem i popunu praznih mjesta u Graničnoj policiji, a koja se popunjava u skladu s nacionalnim sastavom BiH.

Graničari pitaju Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Fahrudina Radončića zašto to dopuštaju? Zašto je Dodiku dopušteno da istočnu granicu stavi pod kontrolu poluvojne formacije – Žandarmerije RS!?