Nezavisni odbor FBiH razmatrao status direktora FUP-a i Nikšićevo pitanje

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH na nastavku konstituirajuće sjednice koja je održana danas jednoglasno je izabrao predsjednika i zamjenika predsjednika ovog važnog tijela nadležnog za provođenje parlamentarnog nadzora nad zakonitošću rada Federalnog ministarstva za unutrašnje poslove i Federalne uprave policije.

Za predsjednika Nezavisnog odbora jednoglasno je izabran je Sead Bardak, a za zamjenika Mirko Milićević. Kako nam je potvrdio Bardak jednoglasno je i usvojen Poslovnik o radu.

''Također, razmatrali smo i radnopravni status direktora i zamjenika direktora FUP-a. Razmatrali smo i dopis OHR-a kojeg smo potpuno usvojili, kao i zastupničko pitanje zastupnika SDP-a Nermina Nikišića. O svim zaključcima će javnost biti blagovremeno informirana“, kazao nam je Bardak.

Inače, nakon današnje sjednice Federacija BiH je ponovo dobila Nezavisni odbor, budući da ovo tijelo nije funkcioniralo gotovo četiri godine. 

Podsjetimo, nakon incijative Nikšića od prošle godine, nove članove Nezavisnog odbora je Dom naroda potvrdio tek 10. maja ove godine, dok je krajem prošle godine odluku o njihovom imenovanju donio je Predstavnički dom.

Osim Bardaka i Milićevića, ostali članovi Nezavisnog odbora su Amar Hadžiomerović, Enes Bezdrob, Zdenko Kovač, Branimir Orašanin i Elfada Gutić.

Kada je riječ o radnopravnom statusu direktor FUP-a Dragana Lukača njega je u javnom istupu u Parlamentu upravo problematizirao Nikšić, traživši formiranje Nezavisnog odbora. Osim toga Nikšić je, između ostalog, iznio informaciju o FUP-ovom nezakonitom prisluškivanju i još neke druge inkriminacije.