Heftičnjak: Nezavisnu BiH su stvarali najbolji, a danas je vode najgori

heft150

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Mračna tajna stara 27 godina: Kako je mučki ubijen ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Irfan Ljubijankić?

Ove sedmice se navršilo 27 godina od nikada razriješenog ubistva ministra vanjskih poslova RBiH, doktora Irfana Ljubijankića. Rahmetli Ljubijankić spada u sam vrh heroja i intelektualaca koji su stvarali nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu. Nažalost, danas kada vidimo ko vodi našu zemlju, jasno se vidi da je vode oni najgori. Nova stranačka kampanja koja se zahuktava iz rupa i vrtača istjerava one najgore munafike i ljude koji nisu zaslužili pozicije u vlasti i položaje od kojih žive kao pravi bogataši. Tužno je kada se sjetimo koji su veliki ljudi poginuli i koji su sve svoje dali da bi živjeli slobodno, a Irfan Ljubijankić je bio oličenje pravog Krajišnika, onoga koji ne pita šta država može uraditi za njega nego šta on može uraditi za državu. Ovih dana se sjećamo tog nesretnog dana kada je letjelica, u kojoj su ministar vanjskih poslova BiH i njegovi saradnici putovali prema Zagrebu, srušena je u rejonu Kremena, na okupiranom području Slunja, s položaja nekadašnje Vojske Republike Srpske Krajine (VRSK). O njihovoj tragičnoj smrti javnost su prvi obavijestili novinari tadašnje Televizije Knin, koji su na mjestu pada helikoptera snimili prilog o još jednom “velikom uspjehu” pripadnika VRSK. Država Bosna i Hercegovina se nikada na pravi način nije odužila ubijenom ministru vanjskih poslova BiH, najviše rangiranom političaru koji je stradao u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, a naša Krajina je i dalje u zapećku svih političkih dešavanja te odnos prema njoj i dalje ljuti naš narod. Mnogo će proteći vode Unom i Sanom dok naši heroji dobiju status kakav zaslužuju.

 

Nacional: Bogati vlasnici kladionica finansiraju Čovića i HDZ BiH, a oni ih štite od plaćanja poreza

Hrvatski mediji o Draganu Čoviću pišu kao o šefu nekakvog meksičkog kartela, a poseban akcenat stavljaju na pozadinu sprege HDZ-a BiH i vlasnika najvećih kladionica u BiH, među kojima se nalazi i Renato Korać koji je prošle godine Zdravku Mamiću dao 44,5 miliona kuna s kojima je Mamić podmirio dug hrvatskoj državi te je izbjegao ovrhu imovine. HDZ BiH zakonski štiti vrtoglave zarade kladionica i kockarnica koje nude jednu od društveno najpogubnijih profitnih djelatnosti u Federaciji BiH, odbijajući da se na velik njihov dio uvede porez. Ove navode je ovih dana u mediji donio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović te otkrio kako se stotine miliona eura, umjesto u budžet Federacije BiH, slijevaju u džepove vlasnika kladionica. Upravo zato je HDZ BiH, s još nekim strankama, još 2017. srušio zakon o oporezivanju svih kladioničarskih i kockarskih dobitaka i time podržao neoporezivanje velikog dijela djelatnosti koja, samo u Federaciji BiH, sustavno uništava desetke hiljada porodica, tjerajući njihove članove u kockarsko-dužničko ropstvo. No, Čović kao pravi capo stoji i štiti ih, a oni mu uzvraćaju finansijskom podrškom. Za njih je to win-win situacija, ali budžet i građani zato ispaštaju. No, to neće još dugo trajati. Čovića pritišću Amerikanci, a oni pritišću i Evropljane, prije svih Sattlera, da ga i oni pritisnu da ne blokira izbore, jer bi mogao završiti na crnim listama. Da je pravde i sreće, davno bi na njima osvanuo...    

 

Nije šala, ovo je Stavov "101 razlog zašto Bakir Izetbegović"

Magazin Stav, veoma blizak Stranci demokratske akcije (SDA), u svom najnovijem broju objavio je "Odgovor na predizborni upitnik" uz "101 razlog zašto Bakir Izetbegović". Iako na prvu djeluje kao šala ili dobra fotomontaža, redakcija Stava je svojim čitateljima, ponajviše stranačkim simpatizerima, zaista ponudila 101 stavku zbog čega smatraju da treba glasati za Bakira Izetbegovića u utrci za člana Predsjedništva BiH. Među "101 razlog" mnogo ih je direktno fakturisano Izetbegovićevom protukandidatu Denisu Bećiroviću, a autori su otišli toliko daleko da su kao razlog zašto dati glas lideru SDA naveli i "jer mu obrazi ne crvene kao semafor dok priča" i "jer se ne češlja kao Tito". Također, među razlozima je i jer je Bakir Izetbegović: "vidio svijeta", predriblao Dušanku Majkić", "jer ga mrze u Beogradu i ne vole u Zagrebu", "jer ga vole od Istanbula do Kuala Lumpura", "jer mu je Tayyip i prijatelj i brat", "jer valja pregovarati s Čovićem i Dodikom i zadržati zdrav razum", "jer SDA nije skupina interesa", "jer ga voli narod", "jer je već pobjeđivao na izborima", "jer valja Bosnu sačuvati", "jer nije DIF-ovac", i mnogi drugi koje možete pročitati na Stavovoj listi.

Smiješno...

 

Upućen u Parlament / Arapović: Za pet dana donosimo zakon o službenim vozilima

Na predstojećoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine narednog utorka, 31. maja, razmatrat će se i Prijedlog Zakona o korištenju i nabavci službenih automobila u organima uprave FBiH. Predlagač ovog zakona je zastupnik iz stranke Zeleni i Kluba koalicije Država, Adis Arapović. Zakonom je predloženo da pravo na korištenje imaju entitetski predsjednik i dopredsjednici, enitetski premijer i ministri, rukovodioci uprava i upravnih organa, rukovodeći i ostali službenici kojima je automobil potreban, ali na osnovu pismenog odobrenja rukovodioca. Traži se i uspostavljanje jedinstvenog registra ovih vozila, a koji će sadržavati, kako je navedeno, sve relevantne podatke. Obavezuje se i na obilježavanje automobila, osim onih koji se koriste za prijevoz štićenih osoba. Donošenje ovog Zakona više nije tehničko, već principijelno pitanje. Rasipanju, bahatosti i nemaru prema javnoj imovini mora se stati u kraj. Nadam se da će kolegice i kolege zastupnici, vođeni javnim interesom i gomilom argumenata glasati ZA ovaj Zakon. Sada smo bukvalno na korak od trajnog uređivanja cijele ove oblasti. Vjerujem da će dobrobit koju ovaj Zakon donosi nadvladati stranačke ili bilo kakve privatne razloge i da će Zakon biti usvojen", naveo je Arapović. Ovih dana društvenim mrežama kruži video u kojem automobil u kojem se vozi predsjednik Federacije Marinko Čavara, u otvorenom gepeku vozi nekakav teret. Pod pratnjom. Kud veći razlog od ovoga...

 

Karlo Anćeloti ispisao historiju pa zaplesao sa igračima, snimak je postao hit na internetu

Real Madrid je sinoć pobijedio Liverpul sa 1:0 u finalu Lige prvaka i tako po 14. put postao prvak Evrope. "Kraljevi" su slavili na krilima pogotka Vinisijusa Žuniora (Vinicius Junior) u 59. minuti susreta. Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka uslijedilo je veliko slavlje igrača i navijača Reala, ali i stručnog štaba. Na društvenim mrežama se pojavio snimak sa tribina na kojem se vidi kako se trener Reala Karlo Anćeloti (Carlo Ancelotti) pridružio igračima u proslavi i zaplesao. Inače, Anćeloti je od sinoć rekorder Lige prvaka. Naime, postao je trener sa najviše finala u kojima je vodio svoj tim (5) i najviše pobjeda u utakmici za trofej najjačeg evropskog klupskog takmičenja (4).

Bravo, maestro!