Ni traga, ni glasa od vakcina koje je FBiH direktno nabavila od Kine

vakcina

 

Mjere se ukidaju i ublažavaju, a vakcina ima jako malo. Ovog vikenda u Zetri nije bilo vakcinacije. Čekaju se nove donacije. No, i dalje ni traga ni glasa od kineskih vakcina Sinopharm iz direktne nabavke Federacije BiH. Vakcinacija bh. građana za to vrijeme u Srbiji se nastavlja.

Nemali broj bh. građana već je bio ili planira ići u Srbiju na vakcinaciju. No, najveći broj njih izgleda, ipak će čekati svoj red u BiH.

Šta kažu građani?

N1: Da li ste se vakcinisali? “Ne.”

N1: Da li planirate čekati ovdje vakcinaciju ili ići možda u Srbiju? “Čekati ovdje.”

“Nisam imala priliku još, a hoću.”

N1: Čekate vakcinaciju u BiH? “Tako je.”

N1: Nemate planove ići u Srbiju? “Ne.”

“Otišao bih u Srbiju do Beograda i vakcinisao se. Ovdje nema ništa”;

“Nisam se vakcinisao ali ću se vakcinisati naravno kad dođe vrijeme. Neću se gurati, neću da tražm neke veze, relacije, štele. Kad bude redovna procedura da se vakcinišem, naravno, obavezno”;

“Ne čekam, nisam se nigdje ni prijavila još.”

N1: Dakle ne planirate n u Srbiju ići? “Ne!”

Šta se dešava sa prvom direktnom nabavkom kineskih vakcina u Federaciji, niko ne zna. Iz Federalne vlade i Zavoda za javno zdravstvo, i danas bez odgovora.

Pitali smo, odgovore nismo dobili

A uskraćeni odgovora ostali smo i od državnog Ministarstva civilnih poslova. Koliko je ukupno vakcina stiglo u našu zemlju? Koliko je građana vakcinisano, u i izvan BiH – nismo dobili odgovor.

Prema ranijim informacijama iz Federalnog Zavoda za javno zdravstvo, u tom entitetu vakcinisano je tek blizu 82.000 građana. Pristiglo je nešto više od 280.000 vakcina. Pretežno donacije. Određen broj iz raznih mehanizama, poput Covaxa i EU4Health.

“Ti podaci su, oni zapravo govore da cijepljenje ide, ali nezadovoljavajućim tempom kako bismo mi to možda htjeli, i što bi bilo zapravo bolje. Treba to odmjeriti naravno sa stanjem u drugim državama, onim u regiji ali i svijetu, osobito imajući u vidu broj stanovnika”, pojasnio je Siniša Skočibušić, direktor ZZJZ FBiH 24.6.2021.

U Republici Srpskoj nešto manje građana je potpuno vakcinisano, no u taj entitet stiglo je više vakcina, doniranih ali i kupljenih.

RS stiglo više vakcina

“U Republiku Srspku je do sada stiglo 340.370 vakcina, različitih proizvođača, ukupno pet proizvođača Sputnik V, Pfizer, Astra Zeneca, Sinovac i Sinopfarm. Najveći dio vakcina je već upućen a teren. Ostale čekaju preuzimanje, odnosno, sedmično se određena količina preuzima od svake zdravstvene ustanove i vrši se proces vakcinacije”, rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U sarajevskoj zetri nastavljena je imunizacija tek nekolicine građane. Revakcinacija onkoloških pacijenata. Vakcinaciju većeg broja građana, prema inforacijama koje smo dobili, možemo očekivati sljedeće sedmice.