Nigerijac pokušao oboriti Guinnessov rekord u plakanju, pa djelomično oslijepio

.

Tembu Ebere se prisiljavao da plače sedam dana kaže da je privremeno oslijepio dok ludost za ekscentričnim poduhvatima izdržljivosti zahvata Nigeriju .

Guinnessova knjiga rekorda doživjela je porast pokušaja obaranja rekorda u najmnogoljudnijoj afričkoj naciji posljednjih mjeseci, potaknut četverodnevnim kuharskim maratonom kuhara koji je zaokupio pažnju javnosti.

Tembu Ebere, koji je pokušavao plakati bez prestanka sedam dana, rekao je da je imao glavobolje, natečene oči i natečeno lice te da je djelomično oslijepio usred vlastitih napora.

"Morao sam promijeniti strategiju i smanjiti svoje naricanje", rekao je za BBC, dodajući da je bio odlučan jecati prema svom krajnjem cilju unatoč poteškoćama s kojima se susreo.

Ludnica je izbila u maju kada je kuharica Hilda Baci pokušala kuhati neprekidno 100 sati kako bi "nigerijsku kuhinju stavila na kartu".

Njezin pokušaj bio je toliko popraćen da je službena web stranica guinnessworldrecords.com pala dva dana. Bodrile su je poznate osobe i potpredsjednik Nigerije.

Ova 26-godišnjakinja uspjela je izdržati 93 sata i 11 minuta, što je bilo dovoljno da obori prethodni rekord kuharskog maratona postavljen u Indiji 2019. godine.

Njezin uspjeh potakao je val sličnih pokušaja aktivnosti uključujući najdulje vrijeme provedeno u pjevanju, molitvi, pa čak i ljubljenju.

Predloženi pokušaj poljupca za svjetski rekord bio je zabranjen u državi Ekiti, a vlasti su organizatorima rekle da će biti kažnjeni ako se to ostvari.

"Kiss-a-thon kao događaj nije samo apsurdan, nemoralan, nezdrav već može ocrniti imidž Ekiti", stoji u saopćenju ministarstva kulture.

U drugom slučaju, maserka koja je pokušavala postaviti rekord izdržljivosti masaže odustala je nakon 50 sati, a u drugom maratonskom pokušaju kuhanja dva su kuhara diskvalificirana nakon što su ugasili svoje štednjake i otišli spavati.

Sama Guinnessova knjiga rekorda pozvala je Nigerijce da budu oprezniji.

"Molim vas, dosta rekorda", objavila je organizacija koja stoji iza knjige rekorda na društvenim mrežama nakon što je netko iznio ideju o dva odvojena pokušaja.

Primjedbe su izazvale reakciju nekih Nigerijaca koji su postavljali pitanje je li Guinnessova knjiga rekorda "umorna" od njihove zemlje, prisilivši organizaciju da se povuče i izjavi da pozdravlja "prijave iz cijelog svijeta".