Nigerijski studenti: Plašimo se, ne idemo u Hrvatsku bez pratnje UN-a

Dva nigerijska studenta koja su deportovana iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, a nakon što ih je hrvatska policija zamijenila za migrante bez dokumenata, mole bh. vlasti da im omoguće povratak kući, piše The Guardian.

U intervjuu za britanski list, Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu su rekli da su bili “žrtve nepravde” i da je glavni razlog zbog kojeg su prebačeni u BiH taj što imaju crnu boju kože.

"Govorimo istinu i imamo dokaz za to", rekao je Chinedu u telefonskom intervjuu, govoreći iz Imigracijskog centra u Istočnom Sarajevu, gdje su ih vlasti smjestile.

Uchena i Chinedu, studenti univerziteta u nigerijskom gradu Owerri, doputovali su u Hrvatsku 12. novembra posjedujući regularnu vizu, a kako bi učestvovali na studenstkom takmičenju koje je održano u Puli. Po završetku takmičenja su se zaputili u Zagreb, odakle su trebali odletjeti u Lagos 18. novembra.

"Noć prije odlaska, 17. novembra, odjavili smo se iz hostela i izišli da prošetamo Zagrebom", priča Chinedu.

"Odjednom, zaustavila nas je policija i tražili su identifikacijske dokumente. Pokušavali smo da objasnimo kako su nam pasoši u hostelu i da imamo regularnu vizu, ali nisu nas slušali".

Policijski službenici su ih navodno zamijenili za migrante bez dokumenata, a potom ih sjestili u kombi i prebacili na granicu sa BiH, gdje su hrvatske vlasti već okupile grupu migranata koji su presretnuti u pokušaju da pređu hrvatsku granicu, navodi The Guardian.

"Tu su bili ljudi iz Pakistana", rekao je Chinedu pojašnjavajući kako su Pakistanci uhvaćeni u pokušaju ilegalnog prelaska granice.

"Policija nam je onda naredila da krenemo kroz šumu. Odbio sam i zamolio još jednom da provjere naš status, ali nisu slušali. Udarili su me u leđa i rekli da će pucati ako ne krenem".

Nigerijski studenti su završili u migrantskom kampu u Velikoj Kladuši, zajedno s hiljadama migranata koji su nagurani u šatore bez vode ili grijanja, na temperaturi -2 stepena, navodi ovaj britanski list.

Chinedu je negirao navode hrvatske policije, koja je pojašnjavajući situaciju izjavila da su i ranije svjedočili slučajevima gdje osobe zloupotrebljavaju čak i učešće na sportskim takmičenjima kako bi ostali u zemlji ili nastavili put ka drugim europskim zemljama ilegalnim putem.

"To nije tačno. U Hrvatskoj smo boravili legalno. Naše vize su bile važeće do 3. decembra. Da smo htjeli tražiti azil uradili bismo to, jer smo imali uredne vize", dodao je.

Da bi ispoštovali procedure, bh. vlasti bi trebali vratiti Nigerijce u Hrvatsku.

"Očito je da oni posjeduju vize za Hrvatsku, da su u BiH ilegalno", kazao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Ali, studenti kažu da su voljni vratiti se u Hrvatsku samo pod jednim uslovom.

"Ako nas vrate u Hrvatsku, hoćemo UN-ovu pratnju. Ne idemo u Hrvatsku bez pratnje UN-a. Plašimo se hrvatske policije nakon onog što su nam uradili", rekli su.

"Želimo nazad u Nigeriju. Molimo vas, pošaljite nas kući smjesta", dodao je Chinedu.